• Profiel

Profiel

Cowporation stelt zich ten doel om een vooraanstaande Limousinfokkerij te zijn. Wij positioneren ons met uitsluitend excellent Limousin vee van uiteenlopende Engelse en Franse Limousins bloedlijnen. Cowporation heeft diervriendelijkheid hoog in het vaandel en voert haar Limousins een natuurlijk en gezond TPR rantsoen met natuurlijke ruwvoeders. Bovendien acteert Cowporation Limousins als contactorgaan tussen het Verenigd Koningkrijk en het vasteland Europa en bemiddelt in de import en export van uw Limousin vee en Limousin rietjes. De boerderij van Cowporation is gelegen in Alblasserdam (Zuid Holland).

We streven naar een vroegrijp E-karkas, met een 400 dagen levend stiergewicht van 700+kg en een 400 dagen levend vaarsgewicht van 600+kg. Verder streven wij natuurlijke geboortes na en promoten Limousins als de beste kruising voor andere rassen omdat zij dragers zijn van het F94L myostatin gen. Dit “profit gen” geeft enorme voordelen: 19% meer luxueuze snitten; een forse verhoging van malsheid; 20% reductie in intramusculair vet, 30% reductie van dekvet bovendien lichtere kalveren, gemakkelijk afkalven, zonder keizersnee!

TPR Rantsoen als natuurlijke voeding aan onze dieren

Cowporation voert uitsluitend een natuurlijk totaal rantsoen aan haar dieren, die hoofdzakelijk uit ruwvoer bestaat en die hoogwaardige eiwitten en zetmeel bevat:
1. Eerste snede, geurend, natuurlijk en zongedroogd hooi met een hoge voedingswaarde, (tussen circa 750 en 900 VEM) gemengd met tweede snede natuurlijk gedroogd hooi, rijk aan vitamine A.
2. Gedroogde Lucerne hooi, rijk aan proteïne en noodzakelijk voor een super gezonde penswerking.
3. Eigen geteelde mais, voor directe zetmeel energiebron, natuurlijk gedroogd en gekneusd voor optimale afbraak in de darmen.
4. De benodigde natuurlijke mineralen, zoals vitamine D, vitamine E, Selenium, Magnesium, Kobalt, Zout, Calsium, etc., speciaal afgestemd op de basisbehoefte, leeftijd, stadium en cyclus van de runderen.
5. Occasioneel bijvoeren: aardappelen, bierborstel, etc. Natuurlijke bronnen van hoogwaardige eiwitten en zetmeel.

Hieraan toegevoegd een paar wetenswaardige feiten ten aanzien van voeding voor runderen in het algemeen:

Sommige eiwitten zijn moeilijker af te breken door de pensbacteriën. Deze worden pensbestendige eiwitten genoemd. Deze eiwitten worden pas in de lebmaag van de koe afgebroken. Wanneer dit eiwit van goede kwalitiet is heeft bijvoorbeeld een melkkoe die meer dan 25 liter melk geeft hier voordeel van. De pensfermentatie levert in feite genoeg nutriënten voor een koe om haar te onderhouden, maar ook voor haar 25 liter melkproduktie per dag. Een Limousinkoe zou hier dus zeker genoeg aan moeten hebben.

Met name maiszetmeel is voor een deel pensbestendig en komt daarom heel aan in de darmen. Zetmeel dat in de darmen wordt afgebroken wordt in de lever omgezet in glycogeen. Glycogeen wordt omgezet in glucose of in vet. Wanneer een rund te veel maïs krijgt, zal er sprake zijn van te veel vetaanzet. Daarom is maïs in te grote hoeveelheden niet goed voor de kwaliteitsmesterij van runderen. Tarwezetmeel en gerstzetmeel is 100% pensverteerbaar en wordt in de pens omgezet in vluchtige vetzuren. Hierdoor zou een rund met deze granen juist niet vervetten.

Pensbacteriën maken zelf vitamines B. Uit caroteen in het gras wordt voldoende vitamine A gemaakt. Door zonlicht op de huid van de koe maakt hij zelf vitamine D3 aan. De zon bewerkstelligt vitamine D2 in drogend gras. Wanneer dieren op stal staan moet je dus zorg besteden aan de toevoeging van vitamine D. Vitamine E komt via oliën in het lichaam van dieren en wordt met name geleverd door de granen.

Roland Kleine, limousinfokker en voedingspecialist uit Almen.

Cowporation, uw partner voor import en export van uw vee, van en naar het Verenigd Koninkrijk

Claeys & Cowporation is contactpersoon voor nieuwe genetica van en naar Engeland, Schotland, Ierland en Frankrijk. Wij hebben een uitgebreid relatienetwerk van vooraanstaande Limousin fokkers in Engeland, Schotland, Ierland en Frankrijk. Wilt u uw Limousin vee verkopen of een Limousin fokker bezoeken in Engeland, Schotland, Ierland of Frankrijk? Neem dan contact met ons op.

Kwalitatief fokvee

Claeys & Cowporation streeft voornamelijk het mixed, vroegrijpe type na, dat zich kenmerkt in brede, zwaar bevleesde dieren die desondanks toch gemakkelijk en natuurlijk afkalven.

Claeys & Cowporation heeft diervriendelijkheid zeer hoog in het vaandel, en streeft naar de best mogelijke, diervriendelijke en beweegruime plaats alsook een diervriendelijke behandeling van alle dieren op de boerderij. Al onze Limousins zijn streng geselecteerd op een kalm en vriendelijk karakter en wij streven ernaar om alle dieren halstermak te maken.

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op