• Nieuws

Nakomeling van Ampertaine Gigolo wordt kampioen in Balmoral

Nadat wij Trueman Grazia op de Red Ladies veiling hadden gekocht is zij naar Noord-Ierland verhuisd om daar embryo’s te spoelen met Ampertaine Gigolo, de topstier van de Ampertaine kudde. De eerste embryo is succesvol door de Noord-Ierse limousinfokker Trueman geplaatst en het resultaat Trueman Jagger was gisteren een hoogstandje op de Royal Ulster Limousinshow in Balmoral!

Trueman Jagger

 

Het liet zich niet aanzien dat Trueman Jagger (v. Ampertaine Gigolo uit Trueman Grazia) een kampioen zou worden toen het Nederlandse excursieteam verleden jaar op bezoek ging bij de fokker Trueman in Noord-Ierland. Hoewel je meteen zag dat het kalf wel mooi in alkaar zat, zag het er wat verwaarloosd en wat ziek uit en onze begrijpelijke mening van toen was dat dit in ieder geval geen topper zou worden. Echter hield ik zelf nog wat reservering achter de hand, want ik herinnerde me nog goed dat James McKay, de fokker van Ampertaine Gigolo, mij al had gewezen op de specifieke eigenschap van deze stier, nl. dat de ontwikkeling in maat, volume en breedte pas echt tot z’n recht zou komen nadat zijn kalveren zijn gespeend.

Trueman Grazia als jonge vaars

 

Het duurde ook niet lang of we kregen al mailtjes vanuit de UK en begon onze telefoon te rinkelen. Uiteraard was dit fantastisch nieuws voor ons, temeer omdat Trueman Grazia (huidige Nederlandse kampioen) en Ampertaine Gigolo (Nederlands reservekampioen stieren in 2013) allebei tot onze Cowporation kudde behoren. Trueman Grazia loopt bij ons thuis en Ampertaine Gigolo loopt in Noord-Ierland. Ook werd mij verwachting tot dusver bewaarheid dat Gigolo een fantastische fokstier is, die de maat en volume combineert met breedte en luxueuze bespiering en met goede moedereigenschappen. De topfokkers in Engeland waren al alert op zijn belovende prestaties, maar dit wordt nu in de praktijk gezien en dat is toch maar het beste bewijs.

Ampertaine Gigolo (lijkt klein op de foto, maar heeft 1,63 m kruishoogte)

 

Midden: De reus Ampertaine als jonge stier tijdens de nationale keuring in Zwolle 2013

 

Naar verluid zal Ampertaine Gigolo een belangrijke rol gaan spelen als de meest belangrijke “outcross” in jaren, omdat hij een weliswaar rijke pedigree heeft, maar met name een pedigree die afwijkt van de reguliere toppers van tegenwoordig. Bovendien fokt Gigolo zijn nakomelingen met veel maat, lengte en breedte en combineert hij juist de gezochte moedereigenschappen van veel melk, makkelijk afkalven en produceert hij brede dochters die zelf ook heel goed afkalven. Dit is een zeldzame combinatie waar iedere limousinfokker warm voor loopt. Bij ons loopt er ook een zeer bijzonder vaarskalf van Ampertaine Gigolo, die we hopelijk zullen presenteren op de eerstkomende keuring in oktober.

Verschillende Nederlandse fokkers hebben al rietjes gebruikt van Ampertaine Gigolo en we zijn uiteraard ook benieuwd naar hun resultaten. Rietjes kunnen besteld worden bij Cowporation en embryos van verschillende topkoeien, inclusief een 2 tal embryo’s van Grazia x Ampertaine Gigolo zijn beschikbaar voor de verkoop. Als je zelf geen ontvangsterkoe hebt, is er mogelijkheid om een gagarandeerd drachtig gescande Holsteinvaars bij ons kopen met een van de embryo’s van de koeien Claeys Feride (Delux x Neuf), Claeys Floore (Delux x Superieur) of Claeys Esmee (Bacchus x Sander). De stier Delux (v. Archibeau) heeft een Nt821 Myostatin gen, Bacchus is een zoon van Neuf en Sander is een afstammeling van Vainqueur.

  

Van links naar rechts: De koeien Claeys Feride, Claeys Esmee en Claeys Floore

 

Al met al een mooie ontwikkeling en in het Engelse artikel wordt er tweemaal verwezen naar Nederlandse limousins en eenmaal naar de Nederlandse nationale keuring.

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op