• Nieuws

Limousin x BWB levert Kampioenen op tijdens Beef Expo in Engeland

In Engeland heeft men het al uitgevonden, het meest luxueuze karkas is van 60-75% Limousin en 25-40% BWB. En zo moeilijk was dat niet te bedenken. Luxueuze E-karkassen, vroegrijp en bovendien gemakkelijk en natuurlijk afkalven! Aan de haak zo’n €5,00 tot €5,25 per kilo en het ziet er al een stuk beter uit. In Nederland hoeven we mijns inziens dan het wiel niet verder uit te vinden. Dit is het antwoord.

Carmorn Copilot

Als het aan buitenlandse vleesveeboeren ligt, moet het er dus een keertje van komen. Een fusie tussen de twee rassen Limousin en BWB. Deze kruising geeft namelijk het meest luxueuze E-karkas. Stieren komen aan een levend gewicht van 650-700 kg op 400 dagen, terwijl vaarzen aan de lopende band een levend gewicht van 575-625 kg halen op 400 dagen.

 

Claragh Franco

 

Twijfelt u aan problemen met geboortegewichten en afkalfgemak? Dat deden wij voor kort ook, maar inmiddels leert ook bij ons op de boerderij de praktijk dat die Dr. Wayne Pitchford van de Adelaide University in Australië gewoon gelijk heeft! Wij hebben diverse kalveren van Limousinstieren uit Engeland met een dubbele variant van het F94L gen en die kalveren zijn allemaal gemakkelijk geboren, waren lichte kalveren, en wat schetste onze verbazing? Niet lang na de geboorte begonnen deze kalveren als een raket te groeien en laten ze luxueuze karkassen zien.

Ampertaine Elgin kalf

 

Wilodge Gatsby als kalf

We zouden er eigenlijk niet over hoeven te twijfelen; zouden dan al die Engelsen, Australiërs, Amerikanen, Argentijnen, Spanjaarden en ga zo maar door het mis hebben? Inmiddels doet men daar goede zaken en heeft men precies in de gaten hoe de positieve eigenschappen van de Limousin kunnen worden verzilverd.

De voordelen nog een keertje op een rijtje:
1. 19% meer luxueuze snitten
2. Verhoging van malsheid
3. 20% reductie in intramusculair vet
4. 30% reductie van dekvet
5. Let op: bovendien lichtere kalveren en makkelijker afkalven!

  

 Limousin kalveren

 

 

Vroegrijpe, luxueuze karkassen van Limousins

 

Wat ons betreft het antwoord voor de vleesveehouderij in Nederland! Voor de duidelijkheid laten we een deel van eerder bericht over de studie nog een keertje beknopt volgen:

Adelaide University teamleider, Dr. Wayne Pitchford, heeft aangetoond dat het Myostatin onderzoek bij Limousins zeer spannende resultaten lijkt te bevatten en waarschijnlijk het antwoord op de problemen met geboortegewichten en afkalven bij de andere rassen. Het positieve Myostatin gen F94L bij Limousins veroorzaakt maar liefst een verhoging van 19% van de luxe vleessnitten in het karkas. “Dieren met twee kopieën van het gen verbruiken dezelfde hoeveelheid voer als dieren met geen kopieën van het gen, zodat ze veel efficiënter zijn in het produceren van vlees”, zei hij. Dr. Pitchford verklaart verder dat het gen ook de malsheid verhoogt. “Het gebruik van de dwarskrachttest in het laboratorium met vlees van dieren met twee kopieën van het F94L gen vereiste 11 procent minder kracht om een ronde spier te snijden dan van dieren met geen kopieën van het gen. “De hoeveelheid kracht die vereist werd om de lendespier van dieren met twee kopieën van het gen te snijden was zes procent minder dan de kracht om de lendespier te snijden van dieren zonder kopieën van het gen.

 

 

“De F94L gen veroorzaakt ook een 20 procent reductie in intramusculair vet en een 30 procent reductie in dekvet dat resulteert in gezonder rundvlees en hogere opbrengsten voor de detailhandel”, zei Dr. Pitchford.

Uit testen is gebleken dat de frequentie van het gen in raszuivere Limousins voor 98,3 procent aanwezig is, wat betekent dat bijna alle rasechte Limousins twee kopieën dragen van het F94L gen. Van de 15 andere rassen die zijn getest in het onderzoek, een steekproef uitgevoerd op basis van 1081 stuks vee, was het F94L gen alleen in zeer lage frequenties aanwezig. De naast hoogste frequentie dat is geregistreerd in een ras was slechts 3%.
Dr. Diane Vankan van de Universiteit van Queensland, die deze bevindingen bij de International Society of Animal Genetics (ISAG) presenteerde tijdens een conferentie in Nederland in mei van dit jaar, kwam tot de conclusie dat, “het voordelige F94L gen bijna uitsluitend gevonden wordt binnen het Limousin ras.”
Zeer belangrijk te weten is ook dat het onderzoek vooral ook vaststelt stelt dat het F94L gen niet dezelfde wijziging veroorzaakt als het Myostatin gen dat dubbele bespiering veroorzaakt bij rassen zoals bij het Belgisch Blauwe ras. Het onderzoek van de Universiteit van Adelaide toonde verder aan dat de F94L variatie van het myostatin gen geen schadelijke effecten op het geboortegewicht heeft en dat dieren daardoor niet meer moeite met afkalven hebben.

Op de National Beef Association’s Beef Expo van 2014 die gehouden is bij de Hexam Mart gehouden is, was het weer een raak bewijs voor de Limousins.

De Limousinvaars Watabootie werd eerste en verzekerde de Overall Supreme Champion’s prijs. De vader van Watabootie is Culnachegan Egbert (Heros x Pelletstown Ken). Pelletstown Ken is een Genereux en stamt verderop van Joubard. Watabootie is een ware kilovreter met maar liefst 669 kg op circa 12 maanden, dus een gemiddelde groei van circa 1,8 kg per dag!

Limousinvaars Watabootie (gebruiksvee, geen stamboek)

 

De Baby Beef Champion prijs werd ook door een Limousin in de wacht gesleept. Dit keer was het de vaars Khaleesi, vader Swarland Eddie (Hartsideanew Boumsong x  Wilodge Riogrande)

Limousinvaars Khaleesi (gebruiksvee, geen stamboek)

 

Ja, u zult waarschijnlijk wel glimlachen en tegelijk uw wenkbrauwen fronsen, maar dit zijn de feiten en die zijn in Nederland ook mogelijk!

Ik hoor u al zeggen, maar dat gaat niet met zulke dieren op natuurgronden? O nee? Hebt u het al geprobeerd? Als u twijfelt en ondertussen een kijkje wilt nemen, ga dan gerust eens bij ons langs in Biervliet, waar die toppers gewoon op natuurgronden lopen. Het gaat erom dat we inderdaad met de potentie van Limousins de zaak vooruit kunnen helpen en met de juiste selectie binnenkort het Limousinras evenveel status kunnen geven als we al in andere landen zien waar het buitengewoon succesvol wordt toegepast.

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op