• Educatief

    Educatief

Limousins in het algemeen

Eeuwen geleden werd de Limousin voornamelijk in Frankrijk gebruikt als trekdier. Zo stond dit ras ten nut om allerlei trekwerkzaamheden uit te voeren. Het Limousinras is taai, zelfreddend en levert zeer goede prestaties met een relatief sober rantsoen, hoewel de hedendaagse Limousinrunderen anders doorgefokt is.

De huidge Limousin die vroegrijpe prestaties moet leveren, heeft een grote behoefte aan een proteïnerijk en energierijk rantsoen. Het voordeel van de Limousin is echter dat het dier niet snel vervet met een rijk rantsoen. Dat maakt het Limousinrund minder aantrekkelijk in landen waar men vet vlees gewend is, zoals in Australië en Zuid-Afrika.

Het Limousinras werd later doorgefokt voor de luxueuze vleesconsumptie. Oorspronkelijk was het Limousinras nog relatief klein, maar door slimme selectie en een uitstekende voeding, werd het ras een van de meest doeltreffende vleesrassen ter wereld. Limousinstieren worden vanwege hun unieke eigenschappen (makkelijk afkalven, vroegrijpheid, moedereigenschappen en vleesproductiviteit) vaak gebruikt om met melkvee en commercieel vleesvee in te kruisen.

Limousins zijn prachtige, egaal roodharige dieren, met een eigenwijs, lief en aanhankelijk karakter. De Limousin stelt een hechte band met de veehouder op prijs, maar sommige gevallen moeten worden gerespecteerd, met name als de Limousin net heeft gekalfd.  Dan moedert de Limousin over haar kalf en dult zij niets in de buurt. Dit proces duurt ongeveer 3-5 dagen en normaliseert daarna weer, zeker als moeder en kalf weer bij de koppel worden gelaten. Ga nooit zomaar in een separaat hok wanneer een Limousin heeft gekalfd! Ook een stok of ander wapen is dan tevergeefs. Indien het noodzakelijk is dat er toch behandeld moet worden in het afkalfhok, zorg dan te allen tijde dat de moeder goed vaststaat in het voerhek, of goed vastgemaaktmet aan een halster en tevens voor de zekerheid nog een strop om de nek.

Cowporation heeft zo’n 30 zoogmoederdieren en 15 fokstieren, waarbij een 5-tal moederlijnen belangrijk zijn voor de fokkerij. Cowporation heeft alle dieren stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd op basis van genetische eigenschappen en een onberispelijke stamboomafkomst. De dieren worden met professionele zorg omringd en vermarkt voor de luxueuze fokkerij. Niet voor niets heeft de Cowporation kudde met de hoogste gemiddelde “Algemene Voorkomst” (AGV), stuk voor stuk door het Nederlandse limousin stamboek geclassificeerd en toegekend. Cowporation heeft haar vee in kuddes ingedeeld. De kuddes zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van genetische eigenschappen. Iedere kudde wordt met professionele zorg omringd en iedere kudde heeft een eigen diervriendelijk ingerichte stal met daarin een groot vrij loophok, een afkalfhok, een liggedeelte, een voergedeelte en een kalverennest.

Ruwvoeders

Een groot deel van de limousine kudde krijgt hoofdzakelijk hoogwaardige ruwvoeders voorgeschoteld, aangevuld met belangrijke mineralen. Een natuurlijke en traditionele teeltwijze is belangrijk om het milieu en platteland te bewaren. Dankzij het bewaren van deze traditionele productiemethoden en een natuurlijke teeltwijze (weiden) heeft het limousinvlees alle kwaliteiten die nodig zijn om in de smaak te vallen bij de consument. Het is mals, het heeft een fijne vezel en een uitgesproken rode kleur. Dankzij zijn voederverbruik en uitzonderlijke slachtkwaliteiten wordt het limousin dier zeer gewaardeerd op de vleesmarkt en vooral in die voedselketens, die een natuurlijk product willen waarborgen.

 

 

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op