• Educatief

    Educatief

Het SEUROP Classificatiesysteem voor u uiteengezet en gevisualiseerd!

We hebben er allemaal mee te maken. We streven allemaal naar een hoge classificatie en inderdaad wordt er flink wat meer verdiend als we onze dieren kunnen laten slachten met een hogere classificatie. U zult meteen toegeven dat het afmesten van een rund een moeilijke techniek is die veelal wordt bedreven in combinatie met techniek maar vooral ook met buikgevoel. Er zijn er niet zoveel die runderen in de hoogste klasse van het SEUROP systeem kunnen klaarzetten.

Toch geloven wij dat een top classificatie karkas in een grote mate mede afhangt van genetische potentie. Een beetje slimme fokkerij geeft goede slaagkans op een karkas waar we mee voor de dag kunnen komen, al ben ik het met u eens dat deze luxe kant van de vleesveehouderij steeds meer ondergewaardeerd wordt. De tegenwoordige, of liever gezegd met name de Nederlandse consument, wordt weliswaar meer bewust van een gezond en eerlijk stukje vlees, maar blijft maar in de winkels grijpen naar steeds meer en beter verwerkt rommelvlees, waarvan de smaak weliswaar meevalt, maar waar de waardering voor het traditionele stukje luxe vlees verdwijnt.

Hieronder de classificaties wat nader uiteengezet:

S classificatie

Bij een S zijn voornamelijk sterk zichtbare rondingen over het gehele karkas belangrijk. De breedte van het karkas moet vanaf een breed kruis doorlopen via een brede sterk bespierde rug naar een brede rondgespiede schouderpartij. De bil aan het kruis moet sterk gerond zijn en als het ware twee billen laten zien, waarvan de rondingen over de hakken van het rund heen neigen. Deze “dubbele bil” en de spiermassas op het karkas worden meestal door zogenaamde diepe “groeven” gescheiden. De vetbedekking, hoewel voldoende aanwezig bekleed het karkas op zeer luxe wijze. Deze classificatie is voornamelijk haalbaar door runderen met 2 kopieën van het Myostatin Gen. Bij Limousins dus 2 kopieën van het F94L gen. Let op, dit is zeker geen dubbele bespiering zoals we dat van andere rassen kennen! Limousins hebben de profijtelijke uitzondering dat deze dubbele bespiering geen invloed hoeven te hebben op zwaardere kalveren of moeilijker afkalven. Precies! Gewoon op Limousins overschakelen als u een ander ras heeft. Wij kunnen u daarin positief adviseren.

Op de afbeeldingen van de S, E, U en R classificaties wordt het Belgisch Witblauw ras weergegeven en in de laatste 2 classificaties O en P oudere melkkoeien. Toch zijn wij stoutmoedig om te beweren dat een Limousin vrij eenvoudig naar een E en zelfs S toegefokt kan worden, zonder nadelige gevolgen in afkalven.

Wilt u eerst visiueel bewijs van onze bewering hierboven? Kijk dan eens naar Carmorn Copilot, een KI stier bij ons in het vat:

E classificatie

Het karkas met E classificatie verschilt niet zo heel veel met die van S. Het grote verschil ligt ‘m daarin, dat de zichtbare spiermassa’s op het karkas minder door groeven worden gescheiden. De vetbedekking is evenals de S classificatie voldoende en luxe aanwezig, maar net iets minder dan bij de S classificatie. Ook de E classificatie gaat vaak gepaard met runderen die 2 kopieën van het Myostatin gen hebben.

U classificatie

De U classificatie is zichtbaar anders dan de twee vorige classificaties. Weliswaar moeten de spierrondingen zichtbaar zijn op het karkas en de bil is nog steeds in goede ronding zichtbaar, maar neigt niet specifiek meer over de hak. de vetlaag en vetbedekking is minder luxe.

R classificatie

Het typische gezicht van de R classificatie is dat de rondingen niet meer prominent aanwezig zijn.  Weliswaar moet er een goed ontwikkelde bespiering aanwezig zijn, maar die tonen niet meer als gespierde rondingen over het karkas. De vetbedekking en kleur is nu ook minder luxe.

O classificatie

De O classificatie komt meestal van melkvee dat wordt uitgeselecteerd voor de slacht. De rondingen zijn niet aanwezig, het karkas is matig gespierd en plat en de ribben zijn nog net niet zichtbaar. De vetbedekking is matig en ook de kleur wordt geel en wijkt steeds meer af van de vorige classificaties.

P classificatie

Het P karkas komt meestal van oudere melkkoeien die hun beste tijd in de melkstal hebben gehad. Het karkas is mager bespierd, ribben zijn zichtbaar en de vetbedekking is in geringe mate aanwezig.

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op