• Educatief

    Educatief

Gorrycam Dolly, de moeder van Gorrycam Hunter

Wij ontvingen foto’s van Gorrycam Dolly (moeder van de stier Gorrycam Hunter) uit Engeland van Stephen Reel, de fokker van de bijzondere stier Gorrycam Hunter. Deze foto’s zijn natuurlijk een mooie weergave van de kwaliteiten die ook Gorrycam Hunter heeft, maar zijn ook veelzeggend als het gaat om de combinatie te vinden van koe en stier voor het gewenste resultaat. Als je de stier Gorrycam Hunter ziet, dan zou je zeggen, waarempel ja, hij lijkt veel op zijn moeder, maar hij is toch mooier geconformeerd, is veel langer en zal ook groter worden dan zijn moeder. Daarom was nou juist Cloughhead Umpire de juiste stier voor Gorrycam Dolly om Gorrycam Hunter eruit te krijgen.

Zoals wellicht bekend is, zijn de meest uitmuntende kwaliteiten van Gorrycam Hunter de volgende:

1. Zijn extraordinaire lengte. Weinig stieren die zo’n enorme lengte bereiken. (vergelijk Cloughhead Umpire of Haltcliffe Vermount)

2. Zijn bijzondere conformatie en aansluitingen. (vergelijk Cloughhead Umpire)

3. Zijn bijzondere bespiering en gewicht van 768 kg op de leeftijd van 400 dagen. (vergelijk Gorrycam Dolly en Cloughhead Umpire)

Gorrycam Dolly als jonge drachtige vaars, de moeder van Gorrycam Hunter

 

Nogmaals Gorrycam Dolly, maar nu van achteren. Gezien de vaars die erachter, naast staat, leidt het geen twijfel wat het fokdoel is van deze fokker!

Om iets goeds te fokken is zo gemakkelijk niet! Dat weten we allemaal, maar dat ondervinden we ook allemaal in de praktijk. Zien we eens iets bijzonders lopen, dan komt de gedachte ons meestal voor: “sjonge!, ik wil ook wel zo’n dier fokken!” Wij denken maar al te gemakkelijk dat uit een perfecte koe, mits natuurlijk gekruist met een goede stier, ook het perfecte kalf geboren wordt, maar zo gemakkelijk laat de praktijk zich niet beetnemen! Het geheim ligt ‘m vaak in de juiste klik tussen bloedlijnen en dan ook nog wel tussen specifieke koeien en stieren uit die bloedlijnen. Uw ondervinding zal dan ook wel dezelfde zijn als die bij ons, nl. dat vaak de juiste “klik” tussen koe en stier belangrijk is om het gewenste resultaat te bereiken.

Cloughhead Umpire als jonge stier van circa 17 maanden op de veiling van Carlisle in UK

Maar die “klik” is niet zo eenvoudig vast te stellen. Klikt het nou wel of klikt het nou niet zo peinst een ieder serieuze fokker! En de meeste fokkers hebben ook geen 500 dieren lopen waarbij je eventjes uitgebreid kan testen of iets nou wel of niet werkt. De meeste fokkers kunnen maar een paar koeien laten dekken door een stier of jusit de hele kudde door een of twee stieren.

Onze ervaring is echter dat je er een paar dingen aan kan doen om deze kennis in praktijk te kunnen brengen.

1. Informeer bij topfokkers over hun kennis en ervaring. In tegenstelling met wat vaak beweerd wordt dat topfokkers geheimzinnig doen over hun ervaringen, zijn zij vaak uitgebreid bereid om verslag te doen over wat het best op wat past.

2. Probeer grote tegenstellingen in fokwaarden of fokeigenschappen niet (!) te kruisen alvorens je niet zeker bent van het juiste resultaat. (de uitzondering bevestigd deze regel alleen maar) Als voorbeeld: Heb je een zwaar bespierde, vroegrijpe koe, die kort en gedrongen geconformeerd is, ga dan niet zomaar het tegengestelde erbij zoeken, nl. een licht bespierde, grote, laatrijpe stier ermee kruisen en denken dat het kalf alleen maar de goede eigenschappen overneemt en je een prachtig gemiddeld krijgt! Neem daarentegen kleine stapjes in de vooruitgang van fokeigenschappen. Zoek dus bij de zwaar bespierde, vroegrijpe koe die kort en gedrongen geconformeerd is, juist een stier die ook zwaar bespierd en vroegrijpe kwaliteit heeft, maar misschien toch wat meer lengte is zit en die ook wat groter is. Gaat het om karakter, groei, melkgift of overige moedereigenschappen, dan mogen er wel extremen bij gezocht worden, mits bovenstaande regel ten aanzien van het exterieur niet wordt vergeten. En let wel! Vergeet regel 1 hierboven niet. Dat blijft toch de beste bron van informatie.

Haltcliffe Vermount, de prachtige stier die in 2010 werd verkocht voor 125.000 op de veiling in Carlisle. Enorme lengte, conformatie, maar zeer veel bespiering en enorm breed. (Haltcliffe wordt wel gerekend als een van de meest bekwame fokkers van het Limousinras)

Hier nogmaals Haltcliffe Vermount, maar nu in zijn zomertenue. Nee! Hij bestormt niemand, noch loopt hij hard weg, maar zijn exterieur is zo impressief dat het even een adembenemend plaatje wordt.

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op