• Educatief

    Educatief

Gezonde voeding voor runderen

Gezonde voeding voor runderen

Laatst bijgewerkt: 6 March 2015 om 11:36 uur

Roland Kleine uit Almen, voorheen docent in Wageningen, tegenwoordig Limousinfokker en voedingsspecialist op het gebied van runderen, doet een aantal wetenswaardigheden uit de doeken ten aanzien van voeding in het algemeen.

Sommige eiwitten zijn moeilijker af te breken door de pensbacteriën. Deze worden pensbestendige eiwitten genoemd. Deze eiwitten worden pas in de lebmaag van de koe afgebroken. Wanneer dit eiwit van goede kwalitiet is heeft bijvoorbeeld een melkkoe die meer dan 25 liter melk geeft hier voordeel van. De pensfermentatie levert in feite genoeg nutriënten voor een koe om haar te onderhouden, maar ook voor haar 25 liter melkproduktie per dag. Een Limousinkoe zou hier dus zeker genoeg aan moeten hebben.

 

 

 

Met name maiszetmeel is voor een deel pensbestendig en komt daarom heel aan in de darmen. Zetmeel dat in de darmen wordt afgebroken wordt in de lever omgezet in glycogeen. Glycogeen wordt omgezet in glucose of in vet. Wanneer een rund te veel maïs krijgt, zal er sprake zijn van te veel vetaanzet. Daarom is maïs in te grote hoeveelheden niet goed voor de kwaliteitsmesterij van runderen. Tarwezetmeel en gerstzetmeel is 100% pensverteerbaar en wordt in de pens omgezet in vluchtige vetzuren. Hierdoor zou een rund met deze granen juist niet vervetten.

 

 

Pensbacteriën maken zelf vitamines B. Uit caroteen in het gras wordt voldoende vitamine A gemaakt. Door zonlicht op de huid van de koe maakt hij zelf vitamine D3 aan. De zon bewerkstelligt vitamine D2 in drogend gras.

 

 

 

Wanneer dieren op stal staan moet je dus zorg besteden aan de toevoeging van vitamine D. Vitamine E komt via oliën in het lichaam van dieren en wordt met name geleverd door de granen.

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op