• Educatief

    Educatief

Ervaringen met hoornloze Limousinfokkerij in Duitsland

Onze ervaringen met hoornloze Limousinfokkerij in Duitsland

Nadat wij van de hoornloze stier CN Mateo hadden gehoord, en bovendien positieve berichten vernamen van de Duitse fokker Cord Niemeier die deze stier heeft gefokt, arrangeerde wij een afspraak en gingen op weg naar het plaatsje Lemgo, dat in de buurt van Bielefeld ligt om onze kennis te verreiken op het gebied van de hoornloze Limousinfokkerij. Het is reeds een bekend fenomeen dat Duitsland de meest gevorderde genetica op het gebied van hoornloze Limousinfokkerij in Europa heeft en dat zelfs de Franse fokkers hier vandaan genetica inkopen. De fokkerij van Cord Niemeier wordt dan ook geacht als de meest prominente in Duitsland op het gebied van hoornloze Limousins. Zijn familie boert al sinds de zeer vroege jaren 1400, en nog wel op dezelfde boerderij waar ook wij zeer hartelijk zijn ontvangen. Op het erf ligt nog een oude weg gemaakt van zwerfkeien en er staat een grote vakwerk schuur uit 1700. Hij woont zelf in de belendende herenboerderij die in 1900 gebouwd is en zijn koeien staan in een grote nieuwe potstal die hij in 2005 heeft laten bouwen. Deze potstal straalt een en al Duitse gründlichkeit uit want de materialen die zijn gebruikt om de stal te bouwen zijn super degelijk. Cord Niemeier: “Als een Niemeier iets doet, dan doet hij het goed.” Nou dat is ook overduidelijk te merken, prachtige stal, zeer degelijk en waarschijnlijk met het doel in het achterhoofd om volgens familietraditie over 300 jaar ook nog een dienst mee te bewijzen.

Een belovende verschijning: CN Mateo met zijn afstamming (bron: Novaselek)

De boerderij omvat verder 60 hectare land waarvan 30 hectare graan en 7 hectare bos, de rest is grasland. Het grasland exploiteert hij met 55 Limousins (zoogkoeien) en hij voert een deel van het graan dat hij zelf verbouwt aan zijn koeien. Cord Niemeier is de meest vooraanstaande fokker op het gebied van hoornloze Limousins in Duitsland en ons bezoek heeft dat ook bevestigd. Hij is al dertig jaar bezig met de hoornloze fokkerij en heeft dus veel ervaring op dit gebied. Hieronder een overzicht hoe de hoornloze vererving in zijn werk gaat. Alleen genotype “P” komt niet voor, maar dat is slechts incidenteel omdat dit een loszittende klaphoorn betreft, die je kunt vergelijken met een gehoornd dier dat niet goed onthoornd is en waar er een stuk hoorn als los stuk gaat groeien.

Zijn hoornloze fokkerij stamt hoofdzakelijk af van een Canadese Limousinvaars, Cassie. Hij zag haar op een rondreis door Ontario en importeerde haar begin jaren negentig naar Duitsland. Cassie was homozygoot hoornloos (100% hoornloos vererver) en toen ongeveer een jaar oud. Niemeier paarde haar met Franse KI stieren zoals Dauphin, Ibis, Neuf en Urville. Op die manier probeerde hij de kwaliteit te verbeteren. Iedere keer gebruikt hij op de heterozygote dieren (50% hoornloos vererver) een Franse KI stier, om betere heterozygote dieren te fokken. Op dit moment heeft hij hoornloze koeien en vaarzen van Recif, Remix, Bavardage, Neuf, Urville, Ultrabo, Vetiver, Ideal 19 en Ionesco. De kwaliteit is redelijk te noemen en voor Duitse begrippen goed. Indien hij een gehoornd dier krijgt dan verkoopt hij die als vaars of als broutard, want voor de fokkerijverkoop moet je wel hoornloos kunnen bieden in Duitsland. De hoornloze stieren verkoopt hij op de veiling voor de fokkerij en met de 100% homogene hoornloze vaarzen fokt hij verder. Een deel van zijn koeien komen van zij eigen gefokte stieren en zodoende heeft hij een mooie kudde van vijftig koeien van CN Moskito (vader van CN Mateo en uit de Cassie lijn). Hij heeft enkele pinken van CN Mateo en op dit moment gebruikt hij CN Rex. Rex is een zoon van Mateo, homozygoot hoornloos en deze stier heeft een verbazend hoge genomix fokwaarde, al zie je dat niet meteen aan de stier zelf. Interessant is wel dat je homozygoot kan zien aan de oogleden! Er ontstaat nl. bij homozygote dieren een soort wildgroei aan haar boven de oogleden, zodat het dier met ietwat bolle ogen gevaarlijk kijkend voorkomt.

Heeft u een vraag of wilt u bij ons komen proeven?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op