Ampertaine HuntsmanA beautiful summer day with beautiful LimousinsCowporation Eclaire & Trueman Grazia, two beautiful Red Ladies of the Cowporation Elite HerdAt Last, here I am at Carlisle!Hey! Don't put me down fourth place, I came here to win!Big Boy Ange, our stockbull that was purchased by the noted Scotch breeder BurnbankBarney the champion bull whispererThe national show preparation team of CowporationClaeys & Cowporation Prices National ChampionshipsA tense moment at Carlisle!Baling grass is a leasure job with our convenient combinationCowporation show herdSo much Limousin, so much a good view!The show herd of CowporationHenk & Rinus clearly flirting with Limousins!Square on the plates!In the barns of CowporationThe Claeys & Cowporation National Show TeamPowerful ProdigeA Claeys & Cowporation herd grazing in the pastures of AlblasserdamTweeddale GodfatherThe Claeys & Cowporation Show TeamBeautiful plates of Claragh FrancoIncredible Ampertaine Gigolo, full of style, muscle and power!Cowporation Red Ladies looking for a special biteThe National Bull Champions of Cowporation, Calypso & Ampertaine GigoloA Claeys & Cowporation Limousin herd in the fields of AlblasserdamClaeys & Cowporation Red Ladies LimousinsThe more Limousins the better the picture!

Een enerverend bezoek aan de home van topstier Loosebeare Fantastic

Laatst bijgewerkt: 6 March 2015 om 11:36 uur

 

Verleden week combineerde ik nog “even” een zakelijke afspraak in London met een interessant bezoek aan een vooruitstrevende Engelse Limousinfokker Loosebeare Limousins. Ik bedoel dan met “even” zo’n vijf en een half uur uur sturen vanaf London, en voor diegene die eraan twijfelen, ook weer die vijf en een half uur terug. Helemaal naar het Zuidwesten van Engeland. Je komt dan halverwege wel de interessante bezienswaardigheid “Stonehenges” (hunebedden) tegen, maar wees nou eerlijk, die hebben we in Nederland ook, dus gewoon doorrijden. Limousins zijn toch veel mooier om te bekijken!

  

De typische stonehenges in Zuidwest Engeland links en rechts een kudde jonge vaarzen in een prachtig landschap

Het familiebedrijf wordt hoofdzakelijk gerund door de twee broers Mark en Andrew Quick. Loosebeare Limousins past misschien nog niet helemaal in het rijtje van de Engelse topfokkers, maar de stier Loosebeare Fantastic (Wilodge Vantastic x Broadmeadows Cannon) is wel een spraakmakend resultaat van hun vooruitgang gedurende de laatste tijd.   Overigens was het niet alleen Loosebeare Fantastic en zijn nakomelingen die mijn interesse had voor het bezoek, maar dit bedrijf heeft de afgelopen jaren zeer interessante stieren op Carlisle weten te brengen, met name ook veel nakomelingen van de superstier Rainbow Simon.

 

Links Loosebeare Fantastic op 17 jarige leeftijd en rechts Loosebeare Fantastic vandaag in de wei

De oplettende volger van onze fokkerij weet dat onze eerdere aankoop van Loosebeare Gent, die inmiddels ook weer in Engeland verkocht is, en onze stier Wilodge Gatsby, ook weer in Engeland verkocht, beiden het Rainbow Simon bloed in de aderen hadden stromen. Het viel mij nl. op dat de broers met hun Loosebeare fokkerij er op evenementen steeds uitsprongen met prachtige, volumineuze dieren die gemiddeld genomen gemakkelijk de magische 700kg grens op 400 dagen behaalden. 

 

Links Rainbow Simon en rechts Wilodge Gatsby een nakomeling van Rainbow Simon via zijn moederlijn

Tevens was het een lust om de dieren te zien, groot, met een enorme shape in het kruis en ronding in de bil, square on the plates zoals de Engelsman zegt, en met prachtige toplijnen en sierlijk geconformeerd, met daarbij ook steeds weer een plus op het fijn en sterk beenwerk.

  

Links weer Loosebeare Fantastic en rechts een afstammeling van Rainbow Simon, onze stier Loosebeare Gent

Het was dus niet uitsluitend Loosebeare Fantastic die mijn interesse had gewekt. Overigens is Loosebeare Fantastic weliswaar weer een van de vele Wilodge Vantastic zoons, maar deze keer hebben we het toch met een heel bijzonder exemplaar te doen. Hij heeft namelijk via z’n moeder direct het Broadmeadows Cannon bloed in de pedigree. Dat is natuurlijk wel iets bijzonders. Broadmeadows Cannon is de grondlegger van de Engelse Limousinfokkerij. Ook wil ik wel ietsjes verder gaan door te beweren dat Loosebeare Fantastic waarschijnlijk betere nakomelingen fokt dan zijn vader nadat ik een aantal nakomelingen van hem heb gezien in Engeland en Noord-Ierland. Vandaar dat de topfokkers in Groot Brittannië op het ogenblik grossieren met Loosebeare Fantastic. Van de eerste foto’s werden we alleen wijzer van zijn enorm ontwikkeld kruis, maar verder werden we er nog niet te warm van, want je vroeg je meteen af of hij wel de maat en lengte zou behalen die nodig is om bij het topstierenlijstje aan te schuiven.

 

Twee prachtige koeien in de wei met dito kalveren

Gelukkig kreeg ik ruim de gelegenheid om Loosebeare Fantastic zelf te bekijken en een aantal van zijn nakomelingen. Hij liep in een kudde van zo’n 60 koeien, dus werk genoeg. Daarom liep hij in zijn mager werkpak op een wei waar beslist geen “krachtruwvoer” groeide. Maar toch was ik onder de indruk van zijn natuurlijke bespiering. Tevens was ik meteen overtuigd dat deze stier enorm groot was en dat hij een bovengemiddelde lengte had. Dus dat vraagstuk was meteen beantwoord. Overigens is het eigenlijk logisch en bekend dat een Wilodge Vantastic zoon ook voldoende maat fokt, maar je moet het dan wel eventjes zien om daarvan overtuigd te raken.

 

Links en rechts maar weer Loosebeare Fantastic! (kreeg er even geen genoeg van)

Ook liepen er een paar aantrekkelijke vrouwelijke nakomelingen van Ampertaine Foreman en die spraken mij ook erg aan. Op de foto’s ziet u een paar mooie jonge vaarzen, rechts Loosebeare Indra (Ampertaine Foreman x Bedell Maurie) en links Loosebeare Isacha (Ampertaine Foreman x Broadmeadows Cannon). Het was leerzaam hoe de Quick broers de gunstige moedereigenschappen combineren met enorme bespierde karkassen in hun fokkerij.

Links Loosebeare Isacha en rechts Loosebeare Indra

Misschien kan ik beter stellen dat het mij moeilijk viel om een mindere vaars uit zo'n groep te halen! Ze waren allemaal mooi. Hieronder nog een foto van de zeer makke Loosebeare Iconic (Cerberus x Rocky) met ook een interessante afstammingscombinatie. 

Op de voorgrond Loosebeare Iconic

Ook Loosebeare staat weer in de startblokken om aan de prestigieuze Carlisle Show & Sale deel te nemen die weer in oktober van dit jaar plaatsvindt. Mark liet nog even de dieren zien die hij voor deze occasie had opgelijnd en daar verschoot ik toch wel even van. Met name Loosebeare Ibraham (Loosebeare Fantastic x Rainbow Simon) is een verschrikkelijke mooie stier om te zien. Deze stier heeft alles wat een fokkershart zou begeren. Oordeelt u zelf van de foto’s hieronder.

 

Links Loosebeare Ibraham, een knaap van een stier op 17 maanden en rechts de enorme bil van dezelfde stier 

De gemiddelde leeftijd van “Carlisle stieren” ligt zo ongeveer tussen 17 en 24 maanden, met een uitschietertje naar beneden en naar boven. Ze worden daar in verschillende klassementen ingedeeld en de klassementen van rond de 18 maanden zijn vaak het grootst. Zoals u ziet hebben wij in Nederland nog even wat werk aan de winkel voordat wij een rijtje van zulke bakbeesten kunnen laten zien!

Verder nog een foto van de overige stieren die in oktober naar Carlisle gaan. 

Een paar jonge stieren die opgelijnd worden voor de prestigieuze Show & Sale op Carlisle in oktober