Cowporation show herdSquare on the plates!The Claeys & Cowporation National Show TeamClaeys & Cowporation Prices National ChampionshipsIncredible Ampertaine Gigolo, full of style, muscle and power!Beautiful plates of Claragh FrancoCowporation Red Ladies looking for a special biteThe show herd of CowporationA Claeys & Cowporation herd grazing in the pastures of AlblasserdamThe national show preparation team of CowporationAt Last, here I am at Carlisle!A beautiful summer day with beautiful LimousinsBaling grass is a leasure job with our convenient combinationA Claeys & Cowporation Limousin herd in the fields of AlblasserdamClaeys & Cowporation Red Ladies LimousinsThe National Bull Champions of Cowporation, Calypso & Ampertaine GigoloPowerful ProdigeCowporation Eclaire & Trueman Grazia, two beautiful Red Ladies of the Cowporation Elite HerdIn the barns of CowporationHenk & Rinus clearly flirting with Limousins!So much Limousin, so much a good view!Ampertaine HuntsmanBarney the champion bull whispererThe Claeys & Cowporation Show TeamThe more Limousins the better the picture!Hey! Don't put me down fourth place, I came here to win!A tense moment at Carlisle!Big Boy Ange, our stockbull that was purchased by the noted Scotch breeder BurnbankTweeddale Godfather

Korte samenvatting van de Limousin studiereis naar Noord Ierland!

Laatst bijgewerkt: 6 March 2015 om 11:36 uur

 

Beste limousinvrienden,

Op maandag 7 juli vertrokken wij met in totaal 17 Limousinfokkers naar Noord Ierland om daar verschillende topfok bedrijven te bezoeken. Teus Dekker van Cowporation heeft het idee opgevat om deze interessante reis te organiseren om op die manier ook andere Limousinfokkers de kans te geven zich te verdiepen in de hoogstaande Britse Limousinfokkerij, de kwaliteit van de Britse Limousins en het commerciële nut van de Limousin in de vleesveehouderij.

 

Hiervoor heeft hij een breed en leerzaam programma gemaakt waarbij niet alleen fokkerijen maar ook een KI station en een commerciële fokker (een fokker die met kruislingen werkt, in dit geval Limousin met Belgisch Witblauw) werden bezocht. Deze commerciële fokkers hebben vaak wel een kleine kudde stamboekdieren, maar de grote meerderheid bestaat uit het kruisen van verschillende vleesrassen. Het zijn dus de typische “vermeerderaars” zoals wij die ook wel kennen. Zij proberen de elasticiteit op te zoeken van vleesproductie t.o.v. karkasgewicht en willen vroegrijpe dieren om hun dieren snel te converteren in harde knaken. Immers hoe eerder naar het slachthuis, met een zo hoog mogelijke gradering en gewicht van het karkas, des te hoger de opbrengst voor de vermeerderaar. Eenzelfde parallel kan ook worden getrokken met de productie van melk en eieren van vroeger ten opzichte van nu. Vroeger molken boeren een gemiddelde productie van 5000 liter per lactatie, nu melken de boeren het dubbele, evenzo met eierenproductie. De eieren van tegenwoordig zijn niet alleen groter, maar ook de aantallen verbazend meer dan vroeger.

Geconcludeerd mag worden dat deze excursie een grote meerwaarde heeft gehad om het nut van de Limosuin als potentieel vleesvee te onderkennen, temeer omdat de Limousin allerlei gunstige eigenschappen heeft boven andere vleesveerassen. Specialisten in Noord-Ierland op het gebied van genotypering verklaren dat de Limousin een aantal onontdekte genen moet bezitten die het vermogen hebben om het afkalfgemak en geboortegewicht respectievelijk op een natuurlijke wijze en aanvaardbaar te doen zijn. Limousins kunnen gemakkelijk zelf afkalven van kleine kalfjes met een aanvaardbaar geboortegewicht, terwijl deze Limosuins toch dragers zijn van NT821 en Q204X genen, die de bespiering aanmerkelijk verbeterd, het vlees een stuk fijner, mager en malser maakt. Zodra deze methode wordt toegepast op andere vleesrassen, blijkt het mis te gaan. Dit maakt het Limousinras een heel interessant nutdier voor de vleesveehouderij.

 

Het gezelschap was zonder uitzondering van meet af aan zeer geïnteresseerd, leergierig en met een wil om op objectieve manier, zonder aanzien des persoons, de Britse Limousins te beoordelen. Eigenlijk was het ultieme doel van iedereen om te kijken op welke wijze de Limousin een groter nutdier kan zijn dan op dit moment het geval is, ofwel hoe Limousins meer economisch gewin kunnen opleveren en of de Britse Limousins en hun aanpak daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Belangrijke aspecten daarbij zijn de vleesopbrengst (een combinatie van groei, eindgewicht en vleeskwaliteit), geboortegewicht, zelfstandig afkalven en het behoud van voldoende melk onder de koeien. Het was dus aan de Britse Limousinfokkers om ons te overtuigen met bewijs!

 

Claragh Limousins

Het eerste topfokbedrijf dat werd bezocht was Claragh Limousins. Dit een is klein bedrijf met ongeveer 7 fokkoeien met bijbehorend jongvee. Uiteraard is het op een dergelijk bedrijf de bedoeling om op moderne wijze genetische producten te produceren voor grotere commerciële vleesveehouders en daarom passen John en Paul Rainey op hun bedrijf veel ET (embryo transplantatie) toe.

 

In de praktijk worden de beste koeien gespoeld en de embryo’s worden in Holstein/Angus kruisingen geplaatst. De meeste Engelse fokkers bestempelen de Simmentaler als de beste ontvangsters. Deze ontvangsters hebben voldoende melk en kosten niet veel. Als een ontvangster afkalft wordt vaak een keizersnede toegepast om geen enkel risico te lopen bij het afkalven, immers de potentiële opbrengst van een hoogwaardig fokkalf is hoog. Je praat al snel over een bedrag tussen de 6.000 en 12.000 Engelse Pond (ongeveer tussen 7.500 en 15.000 euro). Dit zijn de realistische marktwaarden, want een bijzonder exemplaar brengt op de veiling in het Schotse Carlisle wel van 50.000 tot 100.000 euro op. Na een interessante introductie over de doelstellingen van hun bedrijf, allerlei foktechnische wetenswaardigheden, hun beste resultaten tot heden, en een vragensessie die op leerzame wijze werd beantwoord, begon de rondleiding.

Claragh Limousins heeft vorig jaar een zoon van Wilodge Vantastic uit hun koe Haltcliffe Avon gefokt en verkocht op Carlisle voor het mooie bedrag van €31.500, omgerekend in Euro’s. Deze stier, Claragh Franco, is gekocht door de fokker Norman en sperma is verkrijgbaar. Deze stier heeft bij Norman een groot, positief stempel op zijn kudde gezet en vooral de vrouwelijke nakomelingen zijn bovengemiddeld. 

 

  

De eerste klap is een daalder waard! Niet zodra zagen we de eerste koeien lopen of de typische luxe bespiering van de Engelse Limousins werd meteen zichtbaar en bleef bij alle bezoeken opmerkelijk aanwezig. Ook hadden de dieren ruim voldoende maat en oogden zij zelfs aan de grote kant. De namen van de dieren onder de fokkers is als gebruikstaal het belangrijkst en niet de nummers. In Engeland hebben ze een effectieve onderscheiding tussen de dieren, omdat iedere fokker een prefix heeft geregistreerd, meestal de naam van de boerderij en die vergezeld altijd de naam van het dier vooraf. Zo kan je heel gemakkelijk volgen wie het dier gefokt heeft, waar het dier vandaan komt en vermijd je dubbele benaming. Het levensnummer is evenals in Nederland met oornummers in beide oren aangebracht, maar namen zeggen meer dan nummers!

Op dit bedrijf is de koe Haltcliffe Avon de absolute bewezen topkoe. Zij is een Sympa dochter (een Engelse stamstier, geïmporteerd uit Frankrijk, met Haricot, Dauphin en Genial bloedvoering) en gezien de naam Haltcliffe voorafgaande aan de naam van het dier, dus gefokt door de Engelse topfokker Haltcliffe. Uit deze koe liepen twee prachtige vaarzen van Wilodge Cerberus (v. Wilodge Tonka en de vader van Whinfellpark Garnish die in 2012 in Nederland met Cowporation kampioen werd) op het bedrijf, de ene had inmiddels gekalfd van Rossignol (v. Jacot en daarvoor weer Dauphin). Een heel mooi kalf met een perfect kruis. Later zagen we hier nog een voorbeeld van.

In ieder geval hadden we meteen een gezamenlijk interessepunt te bespreken, want iedereen was danig onder de indruk hoe luxueus bevleesd de Limousins worden gefokt in Engeland.

 

Culnagechan Limousins

Het tweede bedrijf dat we bezochten was het bedrijf Culnagechan, waar de inmiddels in Nederland bekende Carmorn Copilot liep. Het bedrijf is de laatste jaren enorm vooruitgegaan. Hij is ongeveer 15 jaar geleden begonnen met koeien van de fokkers Kype, Carmorn en enkele koeien van de Ballydonaghy kudde. Uit deze laatste komt de koe Ballydonaghy Roseatetern en is een van de beste koefamilies van Noord-Ierland (3e plaats herdcompetition). Een Malibu dochter van haar is een enorme koe, en dochters van haar hebben al diverse hooggeprijsde stieren geleverd.

Zij zijn ook bekend geworden door Carmorn Copilot, hun senior stockbull. Van deze stier is wereldwijd sperma verkocht en veel van zijn nakomelingen winnen de 1e prijs bij herdcompetities, maar ook bij belangrijke commerciële Show & Sales competities. De stier zelf is excellent bespierd, maar week in de voorbenen. Iets wat zijn grootvader Pelletstown Ken, soms doorgaf. De mannelijke nakomelingen van Copilot zijn superbespierd, en leveren voldoende hoogtemaat en tonen wel goede voorbenen. De lengte is goed. In de Britse fokkerij zie je over het algemeen veel lengte en vooral enorme breedte. Zo wordt je in Engeland vooral bekend als topfokker wanneer andere topfokkers je genetisch materiaal beginnen te kopen. Zo heeft de topfokker Mereside Limousins de stier Culnagechan Egbert (Heros x Pelletstown Ken) gekocht en ook niet zonder reden, want met een kersverse kennis over genotypering die we daar opdeden, weten we nu wat de reden daarachter was en dat is goed aan de stier en zijn nakomelingen te zien.

 

Culnagechan Egbert

Vorig jaar heeft Culnagechan zijn duurste stier ooit verkocht met Culnagechan Falcon voor 48.000 Guineas (63.000 euro). De Guinea is een ouderwetse geldwaarde, met een omrekenfactor die 5% meer waard is dan het Engelse pond en wordt op veilingen gebruikt om die 5% meerwaarde als veilingkosten te compenseren. Dus je koopt op een veiling in Guineas, maar je rekent dus 5% meer in Engelse ponden af, terwijl de eigenaar in Engelse ponden wordt uitbetaald. Een typische, maar effectieve manier op veeveilingen.

Op dit moment heeft Culnagechan een supermooie stier staan die in oktober naar de Show & Sale in Carlisle gaat, nl. Culnagechan Istanbull. Deze Ampertaine Commander zoon is nu 15 maanden oud en een enorme verschijning, super bespiering, super lengte, super maat, super conformatie, en super benen, alles SUPER! Wellicht een van de meest waardevolle stieren die we tijdens onze trip hebben gezien. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat deze stier makkelijk kan afkalven, maar het tegendeel is het geval. Het is juist een pinkenstier, waarvan het afkalfgemak wordt doorgegeven door zijn vader Ampertaine Commander. Hij is uit de koe Goldies Topclass gefokt, een Lascard (v. Dauphin).

  

Voor de echte liefhebbers onder ons, die de totale pedigree en achtergrond van deze stier zou ontrafelen nog het volgende! Later zouden we tijdens onze reis het geheim van zijn pedigree leren kennen bij de genetische specialisten, commerciële fokker James Alexander en de veearts en bekende Limousinfokker Cahir McAuley, die onze geringe kennis op dit gebied waardevol hebben aangevuld. Bij Culnagechan Istanbull zijn namelijk heel subtiel alle voordelen van luxueuze bespiering, afkalven en melk met de genen NT821, Q204 en F94L typeringen ingefokt, zowel in de vaderlijn met Glenrock Spartagus en Cloughhead Lord, als in de moederlijn bij Dauphin en Broadmeadows Tansy. Een leerzaam moment voor de genetische kenners onder ons, maar later meer hierover.

Wij hebben feitelijk de hele kudde bekeken. Pinken van Ampertaine Elgin uit Copilot moeders blijken een hele goede combinatie te zijn. Maar Ampertaine Elgin wel een superstier die overal perfect op past. Ampertaine Elgin is de nieuwe superstier met de juiste combinatie genentypering en op het ogenblik wellicht de meest gewilde stier in heel Engeland. Erg Interessant voor ons in dit verband is ook te melden dat een van zijn eerste nakomelingen Ampertaine Huntsman op de Nederlandse keuring van 2013 is geshowd en dit dus de allereerste Elginzoon is die wereldwijd geshowd is, en dat nog wel in Nederland! Ook zagen we kalfjes van de prachtige stier Iveagh Gilkes, die Culnagechan Limousins in Carlisle heeft gekocht voor 31.250 euro. Iveagh Gilkes is hun nieuwe stockbull en de kalfjes die net waren geboren deden nog klein en smal aan. Het was wel duidelijk dat die gemakkelijk van de koe afkomen. Maar dat is nu juist het interessante. Kleine, smalle kalfjes die heel gemakkelijk ter wereld komen, maar na een maand of twee lijken te ontploffen in vleesmachines. De stier zelf blinkt uit in lengte en goed beenwerk. Hij is uiteraard goed bespierd en breed, voor Franse begrippen zeer goed, voor Britse begrippen ruim voldoende. Zijn nakomelingen worden groter en wat smaller dan de Copilots, terwijl de Elgins daar met breedte en bespiering nog boven zitten.

 

Culnagechan is geen bedrijf waar je niet meteen van de vloer zou eten, maar het zijn mensen met passie en diepgaande kijk op de fokkerij. De echte kwaliteit zit er binnenin.

 

Het KI station: AI Services

AI Services is het KI station van Noord Ierland. Op dit station wordt sperma van zowel stieren voor de vleesveehouderij als melkveehouderij gewonnen. Het bedrijf heeft nog een ouderwetse infrastructuur en doet een beetje denken aan hoe het bij ons vroeger was. De stieren lopen deels nog in de wei of hebben een eigen box. Die boxen bestaan uit een betonvloer, betonnen muren met aan de voorkant een voerhek en aan de achterkant een deur naar de binnenplaats. De stieren kunnen dan via de binnenplaats naar een overdekt stukje van die binnenplaats, en daar vindt de dekking plaats. De stieren dekken op een andere stier. Op de vraag waarom er geen vaars wordt gebruikt komt het begrijpelijke antwoord dat dit alle stieren op het station gek zou maken en het dus een te gevaarlijke boel zou worden. Na enkele ‘proef pogingen’ waarbij de sprong wordt afgebroken door de begeleidende medewerker om de libido van de stier extra op te wekken, wordt het sperma opgevangen met een kunstschede. 

  

Vervolgens gaat dit naar het laboratorium en wordt daar onderzocht op voorwaartse beweging en directe cosmetische afwijkingen. Indien de kwaliteit goed genoeg is wordt het verdund met een speciale, preserverende vloeistof dat uit Duitsland wordt ingevoerd, tot ongeveer 20 miljoen zaadjes per rietje. Daarna wordt het langzaam afgekoeld door middel van een afkoeltechniek proces dat ongeveer 3 uur duurt en daarna snel ingevroren tot -190 graden Celsius. De rietjes blijven een maand in het vat voordat ze gebruikt kunnen worden. Dit heeft met veterinaire eisen te maken. Mocht blijken dat een stier toch besmet was van een of andere schadelijke ziekte, dan is in ieder geval de besmetting niet verspreid.

  

AI services selecteert zelf stieren voor haar klanten en dus is voor hen de marktvraag leidend. Bij Limousins geldt voor hen hetzelfde als voor de meesten onder ons, nl. dat luxueuze bespiering en afkalven de belangrijkste criteria zijn. Op basis van afstamming, afstammingsanalyse en EBV’s wordt een nieuwe stier geselecteerd. Daarna volgt een proefperiode en verzamelt men zelf gegevens van het afkalven en de kwaliteit van de nakomelingen. Als dat goed is wordt de stier breed ingezet. Op dit moment is men zeer tevreden over Norman Ely, nu nog de stockbull van Millgate, die we later in levende lijve zouden zien bij Millgate. Het is de planning dat AI services deze stier aankoopt.

Later die week hebben we Norman Ely gezien bij Millgate. Werkelijk een schitterende stier die zoveel indruk op de studiegroep maakte, dat we het aanzien van hem in relatie tot zijn eigenschap als pinkenstier even moesten verwerken. Wat een stier! Mooi evenwichtig, ontzettend breed, zowel in de voorhand als achterhand, een goed vlak kruis en totaal vierkant van achteren met gekscherend gezegd wel drie super ronde billen aan elkaar vastgeplakt. Ondanks dat hij in het natuurgebied liep, zonder enig bijvoeren, tussen omgevallen stenen muurtjes en een oud verlaten huis als stal, was hij prachtig in conditie en imposant om te zien. En dan een pinkenstier! Kalfjes met super licht geboortegewicht, klein en die makkelijk geboren worden. We hebben het bewijs aanschouwd middels pasgeboren nakomelingen en nakomelingen die al wat ouder waren.

Op AI services waren ook Britse Blauwe stieren te zien. In principe gewoon Belgisch Blauwe stieren, maar toch anders gefokt, niet zo extreem bespierd als in Nederland en België, met vlakker kruis en vooral met meer maat. Dit omdat men in Groot Brittannië veel waarde hecht aan zelfstandig afkalven en dieren die zichzelf moeten kunnen redden zonder onnatuurlijke vertroeteling. Bij commerciële fokkers worden naast veel Limousin stieren ook Britse Blauwe stieren ingezet  en wordt een typische tweewegkruising toegepast. Volgens de specialisten is een kruising tussen Belgisch Blauw en Limousin het meest ideale en lucratieve karkas, waarbij gestreefd word naar 25% Belgisch Blauw en 75% Limousin, maar niet meer dan 50% Belgisch Blauw omdat een hogere invloed in de kruising een nadelig effect hebben op geboortegewicht en afkalfgemak.

 

Ampertaine Limousins

Ampertaine is het bedrijf van James McKay. Zij vader kreeg op jonge leeftijd een beroerte en kon niet verder als actieve boer. Omdat James nog maar vier jaar oud was, besloten ze de boerderij voorlopig te verhuren. In 1997 kwam James op 17 jarige leeftijd van school en begon hij met Limousins. Op dat moment liepen er slechts twee koeien… Maar nu in 2014 is Ampertaine een van de meest vooraanstaande fokkerijen in heel Groot Brittannië. Zijn veestapel blinkt op adembenemende wijze uit in kwaliteit en uniformiteit, het is werkelijk ongekend! Is er een kwalitatieve Limousinkudde te zien met zowel kwantiteit als kwaliteit, dan is het bij Ampertaine Limousins.

  

Het werd het hoogtepunt van onze excursie en gelukkig had Teus Dekker hier voldoende tijd voor uitgetrokken, want die was uiteraard al op de hoogte. Bovendien wordt het bedrijf zeer professioneel gerund, de weilanden zien er goed uit, de stallen zijn up to date, de looplijnen zijn goed; aan alle kanten ziet het er perfect uit.

  

Ampertaine insemineert al haar 150 koeien en vaarzen en heeft ook nog eens een goede tussenkalftijd. Het ultieme bewijs dat KI mogelijk is bij de Limousins. Het is een gesloten bedrijf die geen vee aankoopt. Nieuwe genetische bloedvoering creëert hij middels nieuwe KI stieren. Meestal gebruikt hij zijn eigen stieren en dat niet zonder oorzaak, want dat zijn ook meteen van de beste stieren die verkrijgbaar zijn. Stieren als Ampertaine Foreman, Ampertaine Gigolo, Ampertaine Gustav, Ampertaine Commander en uiteraard Ampertaine Elgin heeft hij zelf gefokt. Jaap van Dijk kocht hier een bijzonder exemplaar, Ampertaine Inspector (Cloughhead Umpire x Sympa), precies dezelfde bloedvoering als Gorrycam Hunter van Cowporation. Deze stier zal ongetwijfeld een positief stempel drukken op de veestapel van Jaap.

  

Ook Ampertaine Gigolo heeft James McKay gefokt en hoewel Gigolo moeilijk op zijn kudde te gebruiken is omdat deze te vaak grenst aan inteelt op zijn kudde, had hij toch enkele kalfjes van Ampertaine Gigolo lopen. Het ziet er naar uit dat ze zeer goed groeien, groot en luxueus bespierd zijn, maar niet te extreem. Gigolo is een stier die vooral de maat, diepte en volume in combinatie met de luxueuze bespiering combineert en dus een stier die de groei aanmerkelijk zal verbeteren met behoud van een luxueus karkas. Ook is Ampertaine Gigolo een pinkenstier, die met name op vaarzen kan worden gebruikt.

   

Alle koeien van Ampertaine staan in de wei in goede conditie en er is er eigenlijk geen een die iets mankeert en dat terwijl er toch ruim 120 zoogmoeders liepen. De kwaliteit is zo supergoed dat de top van Frankrijk er werkelijk jaloers op zou worden. We hebben veel Limousinkuddes gezien, vrijwel over de hele wereld, maar dit is tot op heden de mooiste kudde. Sjonge jonge! We werden rondgereden in een kar achter de trekker, waarin we mooi overzicht hadden in de wei op de dieren. De eerste aanblik was geweldig. Na een ogenblikje stilte, kwamen de eerste Oh’s! en Ah’s! Behalve dat we het idee hadden dat James McKay met zijn hele kudde zo rechtstreeks naar de keuring kon en de kalveren die eronder liepen ook niet achter hoefden te blijven, noemen we toch enkele dieren die er uitsprongen, een paar koeien die ook een onuitwisbaar stempel hebben gedrukt op de kudde van Ampertaine.

  

De eerste superkoe is Ampertaine Enigma (Vermount x Sympa) de moeder van Ampertaine Huntsman die bij Cowporation in Nederland heeft gelopen. Zo’n mooie, dynamische, uitgebalanceerde koe die alles heeft. Volumineus, groot, breed, krachtig, superieure bespiering en toch zoveel finesse en een mooi uier. Zij heeft dus een van de eerste Elginzoons ter wereld gebracht en zoals hierboven vermeld is deze jonge stier in 2013 al in Nederland in Zwolle door Cowporation tentoongesteld!

  

Dan Ampertaine Annabelle (Sympa x Cloughhead Lord), zij is een dochter van Kype Sharon en de moeder van Ampertaine Commander. Kype Sharon is een van de beste koefamilies van Noord Ierland (2e plaats Herdcompetition 2013). Annabelle is nog zwaarder dan Enigma, maar mist misschien de absolute topspanning op de rug die Enigma heeft.

  

En wat van Ampertaine Carla, de moeder van Ampertaine Elgin en een dochter van de Franse stier Samy uit een Ferry koe. Binnen de Ampertaine kudde is zij uniek omdat zij als enige geen bloed van Sympa in haar pedigree heeft.

  

En ook Ampertaine Bathsheba, de moeder van onder andere de kampioen Ampertaine Foreman en volle zus van Annabelle. Een super koe, ook volumineus maar net iets minder zwaar dan Annabelle. Iets minder zwaar betekent overigens nog wel dat zij als zwaarste onder de Limousinpopulatie gerekend mag worden!

 

De fokkerij van Ampertaine maakt vaak goede combinaties met Glenrock Ventura. Een pinkenstier gefokt door Steven Illingworth. Glenrock Ventura heeft geen super EBV’s maar geeft goed bespierde lange dieren die soms iets smal zijn in de zitbeenderen. Helaas is deze stier niet beschikbaar voor Europa.

 

James McKay gaf desgevraagd aan dat hij voor de fokwaarde afkalfgemak eerder steunt op de pedigree van de stier en de praktijkervaring met de stier, dan wat deze fokwaarde aangeeft op de EBV’s. Weer wat geleerd. Deze fokwaarde is dus helaas nog niet zo betrouwbaar en je moet dus de bloedlijnen en combinaties goed kennen om je er een weg in te banen! Grote, superbevleesde stieren als Plumtree Fantastic en Loosebeare Fantastic, wat allemaal Wilodge Vantastic zonen zijn, geven bij hem kalveren die vanzelf geboren worden. Er liepen koeien van wel 15 jaar oud en meer, maar op het bedrijf hebben we er geen met keizersnede gezien.

  

Bij de kalveren viel op dat de Foremans groter zijn dan de Elgins, en de Elgins zijn groter dan de Copilots. Ampertaine Elgin en Loosebeare Fantastic geven bij Ampertaine de meest luxueuze bespiering. 

 

Echter weten we dat ook de stier Millgate Fame een stempel zal gaan drukken, want de nakomelingen van deze stier komen er in de nabije toekomst aan.

 

Heathmount Limousins       

Heathmount is in de jaren negentig begonnen met Limousins en heeft mooie Limousins op het niveau van de subtop. Vader en drie zoons runnen het bedrijf van 400 acres met 200 melkkoeien, 60 Limousin koeien en een kudde Beltex schapen. Heathmount Limousins hebben bekendheid verkregen door het fokken van vooral mooie vaarzen. Ze kiezen steeds stieren die het vrouwelijk schoon bevorderd. Vooral Bailea Bullion is een stier die deze kwaliteit bezit.

  

Opvallende dieren op dit bedrijf is deze stier, hun stockbull Bailea Bullion, maar ook de nieuwe stier Sportsmans Hagrid (L Empire x Mas du Clo, gefokt door Glenrock) valt op. De koefamilie Heatmount Alert (Requin x Sympa) zijn ook dieren die opvallen.

  

Requin is een Jacot en die weer een Dauphin. Sympa is een stier die als basis in de moederlijnen van alle topfokkers is ingebracht. Sympa combineert zowel eigenschappen als groei (Haricot) als vlees en melk (Dauphin en Genial).

  

De vaarskalveren uit Heatmount Alert en haar dochter Heathmount Dainty zijn van zeer goed niveau. Daarnaast hebben we enkele mooie Wilodge Cerberus vaarzen gezien. Ook bij Heathmount liepen mooie nakomelingen van Ampertaine Gigolo, zie de foto's hieronder.

  

Dit was een bijzonder mooi exemplaar en met dit kalf gaf de kwaliteit van Gigolo goed weer. Hieronder nog de stieren weergegeven die bij Heathmount liepen.

  

En nog een Gigolo nakomeling met de enthousiaste groep die in stijl werd rondgereden in een staankar achter de trekker.

 

Een enerverend bedrijf met veel activiteiten!

 

Trueman Limousins

Hoewel de hele familie Savage een andere voltijdse activiteit heeft dan Limousins fokken, is klein en groot betrokken bij de relatieve kleine boerderij van de familie, echter de kwaliteit van de fokkerij is zeer hoog.

Vooral de vrouwelijke dieren zijn van topkwaliteit en daarmee hebben zij hun bekendheid gekregen. Trueman Euphonium en Trueman Grazia (gekocht door Cowporation) zijn de twee vrouwelijke dieren waarmee hun naam vermaardheid kreeg.

  

Echter willen zij al een paar jaar deze vermaardheid uitbreiden met goed mannelijk vee en dat is hun voor het eerst dit jaar (met de hulp van niemand minder dan de populaire stier Ampertaine Elgin) gelukt. Vader Henry en vier zoons runnen de fokkerij naast hun werk of studie, de ontvangst is zoals altijd erg warm en gezellig.

  

Ook op dit bedrijf wordt veel gebruik gemaakt van ET. Op die manier probeert men sneller vooruit te komen en er is een hele goede markt voor populaire embryo’s. 

  

De beste koefamilie op het bedrijf is die van Hollybank Oprah (1e prijs herdcompetition 2013). De bekendste dochter van Oprah is Tueman Euphonium (Wilodge Vantastic), werkelijk een schitterende grote en brede koe.

  

Onder andere nationaal kampioen in Groot Brittannië in 2011. Uit deze koe hebben we een schitterend pinkje gezien van de stier Ampertaine Elgin, genaamd Trueman Indie (Ampertaine Elgin x Wilodge Vantastic). Haar volle zus is eerder verkocht voor 12.500 euro.

  

Dit pinkje is een van de beste vaarsjes met de meest luxueuze bespiering die we hebben gezien tijdens onze reis, maar het is moeilijk om daar een keuze in te maken als je ze niet naast elkaar kan vergelijken. Zo waren er op iedere boerderij wel die uitzonderlijk mooie pinken te zien, bij de grootste fokker tot de kleinste toe.

  

De Ampertaine Elgin zoons van Euphonium zien er ook super uit. Opvallend waren de twee mooiste uit de mooiste Elgin zonen Idol en Icon, zeer goed bespierd, en op het extreme af. Een Belgisch Blauwe fokker zou er jaloers op worden. En u raad het al, het afkalfgemak en geboortegewicht wordt verwacht te zijn als natuurlijk en gewoon. Deze twee waren overigens niet te koop, want men wil ze op Carlisle showen en verkopen om hun zo een naam te verwerven.

  

Een rechtstreekse zoon van Dauphin uit Euphonium viel op door de extreme, maar natuurlijke bespiering, lengte, breedte en lange broek, zijn naam is niet voor niets Trueman Incredible. Die was wel te koop en er bestaat zomaar een grote kans in dat deze stier naar Nederland komt!

  

Naast Euphonium zijn er diverse andere goede koeien. Denk aan Trueman Harmony, een dochter van Objat (alweer Dauphin) uit Trueman Acoustics. Een lange goede vleeskoe, die kampioen werd op de Noord-Ierse keuring. De moeder van Trueman Grazia, Cookstown B1425, liet zien dat haar dochter Grazia die bij Cowporation loopt, de looks niet van een vreemde heeft.

  

Overigens heeft Trueman Grazia bij Cowporation inmiddels een vaars gekalfd van de stier Ampertaine Foreman, en ook dat is een uitzonderlijk prachtig kalf. Het zit ‘m dus echt in die koefamilie.

  

Opvallend was verder ook dat Trueman naast de populaire stieren als Ampertaine Elgin en Ampertaine Foreman ook nog legendarische ‘oude’ stieren gebruikt als Goldies Comet en Mas du Clo. Dit heeft ook te maken met de visie dat de bespiering meer ‘natuurlijk’ moet worden. Dus niet de harde bespiering van bijvoorbeeld een Britse Blauwe maar meer dieren met een natuurlijke bespiering die gemakkelijk groeien en natuurlijk bevlezen.

  

Het vrouwelijk koeienschoon bij Trueman is werkelijk verbluffend mooi. Daar hebben zij de bekendheid mee verworven. Gaan ze het ook doen met mannelijk vee? Dat zal de nabije toekomst leren. De koeien zijn goed, nu nog de jusite combinaties zoeken, die de mannelijke toppers voort gaan brengen.

  

  

  

In ieder geval hebben ze een spoeling met de super vleesstier Millgate Fame in gedachten en we konden ons goed voorstellen dat daar geweldige stieren gaan uitkomen! De zeer gastvrije Savage familie nodigden ons na de tour uit voor heerlijke hapjes en drankjes en daarbij nog een foto van Trueman Grazia die in Engeland grote bekendheid verkreeg, daarna verhuisde naar de stallen van Cowporation en zij is op de Nederlandse keuring van 2013 door Cowporation ook geshowd, maar behaalde helaas geen noemenswaardige plaats.

 

Jalex Limousins

James Alexander, de eigenaar van Jalex, is een commerciële fokker met een kleine Limousin stamboek kudde, die hij nu aan het uitbouwen is. Hij heeft maar liefst 450 kruisling zoogkoeien. De kruising die hij hanteert is Limousin met Belgisch Blauw. Leuk te zien dat toen we de eerste wei inreden er twee vaarzen van Cowporation liepen, die hij eerder van hen had gekocht om zijn stamboekdieren uit te breiden. Ook begrepen we nu waarom hij juist deze dieren had gekocht en dat had alles te maken met de juiste combinaties van hun genotypering NT, Q en F genen.

  

Bij hem gaat alles heel snel. Dat moet ook met zo’n geweldig groot bedrijf, maar daarnaast heeft hij ook nog eens een groot trekker handelsbedrijf. Maar vergis u zich niet! Hij heeft de afgelopen 17 jaar de belangrijkste prijzen gewonnen in het showcircuit voor commerciële dieren. Hij heeft zijn gehele dubbele garage omgebouwd tot een hall of fame, en die hangt van onder tot boven barstensvol met eerste prijs vaantjes. Deze vaantjes kun je beter vanen noemen want ze zijn een paar meter lang en 10 cm breed. Indrukwekkend om te zien.

  

In zijn fokkerij is hij continue bezig om de kruizen vlak en vierkant te krijgen bij de koeien en dito met meer ronding bij de stieren. Met Limousins, Britse Blauwen en een enkele Charolais probeert hij zijn doel te bereiken. Zijn eigen woorden zijn eenvoudig en recht op z’n doel af. “Ik probeer een Belgisch Blauwe te fokken als een Limousin en een Limousin als een Belgisch Blauwe. Dat sprak ons ook wel aan, dat kunt u wel begrijpen na de promotieartikelen die Teus Dekker heeft gepubliceerd om onze Limousin een groter nutdier te maken voor de luxueuze vleesveehouderij. De commerciële vleesveehouders in Nederland zouden waarschijnlijk met eenzelfde aanpak een grote stap kunnen maken.

  

Voor de verbetering van zijn commerciële kudde wil hij het zuivere stamboek basismateriaal inzetten. Hij kiest bewust voor stamboek omdat die fokkerij consistenter is, en dat is belangrijk voor hem.

  

Hij wil ieder jaar een goede kwaliteit broutards leveren en een koppel goede toekomstige zoogkoeien fokken. Om dit te realiseren probeert hij minstens één kopie van het Q204X of NT821 Myostatin gen te behouden in zijn dieren. Hij denkt dat dit geen enkel negatief effect heeft op het afkalven en de melkgift, maar dan mag het Belgisch Blauw niet meer dan 50% overheersen en voegt de kruising met Limousin juist een enorme verbetering toe met afkalven en geboortegewicht.

  

  

Op deze boerderij liepen ook de bekende en steeds meer populaire stier Swarland Eddie en de stier Nelson Alexander is de vader van James en hij houdt zich vooral bezig met de verkoop van tweede hands trekkers en machines.

  

Ten laatste nog een aantal kalveren die net geboren waren en waar je eigenlijk nog geen extreme ontwikkeling van vlees zou vermoeden, echter wanneer deze kalveren 2 maanden oud worden lijken ze te ontploffen in luxueuze vleeskarkassen!

  

Nu dezelfde kalveren als ze wat ouder worden:

  

  

 

Millgate Limousins

Millgate is van de familie Loughran en is een zogenaamde ‘hill farm’. Dat wil zeggen dat de boerderij in het meer heuvelachtige gebied ligt van Noord Ierland en het is hier moeilijk om landbouw te bedrijven vanwege het ruige landschap en het kortere groeiseizoen. Diverse percelen zijn niet te maaien omdat er veel stenen liggen. Ook zijn er beperkingen verbonden aan bepaalde delen van de grond, net zoals wij dat kennen bij natuurbeheer. De conditie van de dieren bij Millgate is goed, ook die op het ruige natuurgebied liepen, en de dieren zien er goed gezond uit. In totaal hebben ze 90 hectare met 60 zoogkoeien met een kudde schapen.

  

Christina Loughran is de drijvende kracht achter de fokkerij van Millgate en voert het woord. Ze zijn nog niet zo lang bezig met het fokken van Limousins, nu nog maar zo’n 6 jaar. Met de voor haar typische en inmiddels overal bekende humor vertelt ze op een eerlijke en bescheiden manier over hun fokkerij. Misschien wel een beetje te bescheiden.

  

De Millgate fokkerij heeft onlangs pas echt bekendheid verworven met hun stier Millgate Fame, een Condor zoon uit hun beste fokkoe Kilcurry Cailin (Rockey x Mas du Clo) Rocky is een Jacot en die weer van de bekende Dauphin. Een andere goede fokkoe is Millgate Biddy (v. Ronick Hawk) van haar liepen diverse embryo kalveren van Rossignol en Fame in de wei.

   

Vooral de nakomelingen van Rossignol zagen er goed uit, mooie vierkante kruizen. Fame vererft overal een ongekende luxueuze bespiering. Enkele zonen van Fame vertoonde zich wat nauw in het kruis. Uit dezelfde combinatie hebben we hele mooie pinken gezien, die juist breed waren in het kruis en het lijkt erop dat de vrouwelijke nakomelingen van Fame daarmee beter zijn dan de mannelijke.

  

Recent heeft Millgate een volle broer van Fame verkocht aan de fokker Larkhill, die deze stier daar gaat inzetten als stockbull en waarschijnlijk de stier op KI station zal plaatsen om de plaats van Fame in te nemen, die helaas is verongelukt en waarvan de rietjes al bijna op zijn.

  

De stockbull Norman Ely (v. Saphir, vv. Jacot vvv. Dauphin) wordt verkocht aan AI Services. Een hele grote, mooie typisch Engelse stier om te zien, het is wel duidelijk waarom AI Services deze stier wil. Bovendien is het nog een pinkenstier ook, ongelofelijk als je deze vleesmassa ziet lopen. Ook Cowporation nam zijn kans waar en kocht een prachtige Fame nakomeling bij Millgate, foto's hieronder.

  

Aan het einde van de kuddetour hebben we lekker gegeten en nagepraat in het bruine eetcafé van de familie Loughran.

  

Tot slot nog een pinkenstier Norman Ely, een prachtig exemplaar met een en al vlees!

 

Carmorn Limousins

Carmorn is het bedrijf van Francis McAuley. Dertig jaar geleden kocht hij zijn boerderij van zijn vader en begon daar met Limousins. In eerste instantie had hij vier vaarzen en uit die vaarzen is zijn hele veestapel voortgekomen.

  

Het bedrijf is bekend geworden door de koe Carmorn Helen, die Carmorn Penny heeft voortgebracht. Carmorn Penny is een bijzonder goede fokkoe die diverse goede zonen en dochters heeft voortgebracht. Het mag worden gezegd dat het grootste deel van de Engelse fokkerij uit deze koefamilie is voortgekomen. Zelf hebben we eerder Carmorn Penny een paar keer kunnen zien de afgelopen twee jaar. Iedere keer weer was het adembenemend hoe deze koe was geconformeerd. Echter werd ons meegedeeld dat Carmorn Penny na ruim 15 jaar door een vrijwel onbekende oorzaak, maar waarschijnlijk door hartfalen is overleden. Nu liep er nog wel een zeer goede dochter van Carmorn Penny op het bedrijf, Carmorn Diana (Heros x Pelletstown Ken).

  

Ondanks de prestaties en de wereldbekendheid van Penny vind Francis dat de beste koe die hij ooit gefokt heeft Carmorn Holly is. Dat heeft overigens alleen maar te maken met het feit dat Carmorn Holly haar nakomelingen met nog betere vierkante kruisen fokt.

  

Aan Carmorn Holly is een bijzonder verhaal verbonden. Als jong kalf van een paar weken werd zij ineens snorziek en moest de veearts er met spoed bijgeroepen worden. Die gaf na wat behandeling weinig hoop, temeer omdat haar toestand van dien aard was dat zij helemaal slap, kop op de grond lag met pompende longen en met een diaree die duidelijk aangaf dat het niet lang meer zou duren. Francis Mcauley liet het hier echter niet bij zitten. Hij haalde prompt een fles met wat zij “Portkin” noemen; een borreldrank met een zeer hoog alcoholgehalte, waarvan hij door een pijp die hij door de slokdarm in de pens had gestoken een flinke hoeveelheid liet lopen. Het kalf had hij ondersteboven over een strobaal gelegd en het duurde niet lang of er gebeurde wat hij had gehoopt. De gehele inhoud kwam eruit en nadat de pens leeg was, goot hij er nog een beetje in met daarna een flinke dosis glucose. U raad het al, het kalf knapte na verloop van tijd zienderogend op, de veearts werd teruggeroepen en nog verbaasd over het resultaat legde hij bij het kalf een infuus aan en niet lang daarna werd Holly de beste fokkoe bij Carmorn Limousins.

  

Carmorn Penny heeft bijzonder goede nafok gegeven in combinatie met Wilodge Vantastic, bijvoorbeeld haar dochter Larkhill Countess en zoon Carmorn Copilot. Maar ook met Dauphin was het een goede combinatie, waarvan de zeer vermaarde en populaire stier Carmorn Dauphin wel het meest bekende voorbeeld voor Engeland, bovenaan (eerste drie foto's van Carmorn) naast Carmorn Penny weergegeven.

Ook liep er een bijzonder mooie jonge stier Carmorn Imp (Carmorn Dauphin x Heathmount Talon) Dit stiertje heeft ook een zeer voorname, volgepakte pedigree met het hele voorgeslacht van Carmorn Dauphin, maar van moederskant ook de bekende al hierboven besproken Carmorn Holly.

Onder het motto: "Ik heb geen verstand van Limousins, maar dit stierkalf spreekt mij gewoon aan", kocht Kees Hietberg spontaan het stiertje Carmorn Imp. Na wat analyse van de pedigree bleek inderdaad dat hij niet alleen een prachtig exemplaar had gekocht maar ook eentje met een waardevolle pedigree. Zie hieronder het stiertje met z'n moeder.

  

 

Carmorn heeft een fokkerij met verschillende type koeien, zo zijn er meer type elevage koeien maar er zijn er ook van het mixte/viande soort. Een bijzondere vaars is Carmorn Honeysuckle, een dochter van Cloughhead Umpire uit een Wilodge Vantastic koe Carmorn Flossy.

  

Een mooi bespierd vaarskalf met een prachtige ronding in de bil is Carmorn Jlo. Carmorn Gucci is een nieuwe potentiële ster bij Carmorn, zij wordt nu gespoeld met de veelbesproken stier Ampertaine Elgin. Zij is een dochter van Carmorn Copilot en achterkleindochter van Holly.

  

Zoals eerder gezegd, lijkt Ampertaine Elgin goed te klikken op Copilot dochters. Allemaal super, super, super! Het wachten is op de nakomelingen, maar hoewel de Carmorn fokkerij een paar jaar heeft stilgelegen door allerlei oorzaken, ziet het er naar uit dat er toch een opvolger is in zoon Frank en dat de fokkerij een nieuwe impuls zal krijgen.

  

Net voordat we vertrokken waren we met z’n allen getuige van een geboorte van een embryo stierkalf. Het was een nakomeling van of Fame of van Elgin (men insemineert vaak met twee stieren om zodoende in één spoeling nakomelingen van beide stieren te spoelen), dus beide verervers van extreme bespiering. Het stierkalfje oogde klein, weegt ongeveer 38kg en werd normaal geboren uit een ontvangster koe. Ongelofelijk dat een dergelijk kalfje binnen twee maanden uitgroeit in een ware vleesmachine.

   

Er werden veel foto’s gemaakt met deelnemers uit de excursie en het stierkalf en op de gastvrije vraag van Francis McAuley hoe het kalf zou moeten gaan heten, werd luidkeels als uit een mond “Jaap” geroepen. In ieder geval was er eentje, de tijdens de reis zeer gewaarde en gezellige collegafokker Jaap van Dijk, die glunderend zijn instemming gaf. Het is dus Carmorn Jaap geworden en het wordt even afwachten hoe de Engelsen het gaan uitspreken en hoe het kalf zal uitgroeien, maar aan de basis van de meeste kampioenen ligt zo’n speciaal verhaal… Onze excursie kon niet meer stuk!

 

Larkhill Limousins

Larkhill is de kleine maar fantastisch mooie boerderij van de veeartsen Brian en Cahir McAuley. In het normale leven runnen zij een omvangrijke dierenartsenpraktijk en daarnaast hebben ze een kleine veestapel met Limousins, paarden en schapen. 

 

 

 

Cahir is specialist op het gebied van Myostatin genotypering en behalve de bagage die we hebben meegekregen van James Alexander tijdens ons bezoek aan Jalex, heeft Cahir die aangevuld met wetenswaardige kennis op het gebied van genotypering voor de Nederlandse Limousinfokkerij.

 

  

 

De Limousinveestapel is van hoge kwaliteit, dat blijkt ook wel uit de recente commerciële successen. Zo verkochten zij de stier Larkhill Firmount voorbijna 30.000 euro.

  

Omdat de stier Millgate Fame zo'n indrukwekkende fokkerij liet zien op zijn nakomelingen, kochtten zij een volle broer van Fame bij Millgate die Millgate Infinity heet. Daarmee deden zij onwetend een hele goede zet, want Millgate Fame verongelukte helaas en er waren maar 300 rietjes van Fame gewonnen. Waarschijnlijk zullen zij Millgate Infinity dan ook op KI plaatsen wanneer hij de juiste leeftijd bereikt en zullen zijn rietjes ongetwijfeld beschikbaar komen.

 

  

De beste koe van de veestapel is Larkhill Countess, een dochter van Wilodge Vantastic uit Carmorn Penny. Deze koe is groot en breed, en zeer imposant om te zien. Haar eerste zoon, Larkhill Firmount werd goed verkocht en haar tweede zoon Larkhill Instabraq is ook een zeer bijzondere stier. Een supermooie dochter van Countess is Larkhill Ita, een goed ontwikkelde en zeer goed bespierde pink.

 

  

 

Waarschijnlijk zal Larkhill Ita toch worden geconverteerd in harde knaken tijdens de Red Ladies show & sales later dit jaar. In ieder geval een van de mooiste jonge vaarzen op dit moment in Noord Ierland. Haar vader is de Franse stier Dollarbill, met de bekende Franse stieren Haricot en Micmac in zijn pedigree. Er liepen bij haar in de weide meer van deze combinatie, Larkhill Ida en Larkhill Ila, beiden in de trant van Larkhill Lta, dezelfde type conformatie, prachtige lengte, clean van voor tot achter, enorm bespierd, breed in het kruis en een aantrekkelijke diepte over het gehele karkas en die waarschijnlijk ook alle drie zullen uitgroeien tot volumineuze koeien.

 

  

 

Er liepen ook mooie kalveren, hier een paar nakomelingen van stieren die zij gebruiken, zoals Millgate Fame, Dollarbill en Ampertaine Elgin.

 

  

 

Op dit moment hebben ze een super bevleesde nakomeling van Millgate Fame, Larkhill Instabraq, waarmee ze al enkele shows in Noord Ierland hebben gewonnen. Het ziet er naar uit dat deze stier het heel goed gaat doen in Carlisle en dat deze stier ondanks zijn jonge leeftijd al flink bekendheid heeft gekregen onder de Limousinfokkers

 

  

  

 

Om de EBV bevleesdheid score (Estimated Breeding Value; zie ook artikel hierover van Teus Dekker) van dieren te meten wordt in Engeland de oogspier (in de buurt waar ook de haas zich bevindt) gemeten met een ultrasonisch apparaat. De meting op deze stier is de hoogste die ooit is gemeten en bedraagt maar liefst een score van 99 mm. Larkhill Istabraq zal in oktober dit kaar op Carlisle worden geshowd en worden verkocht en de verwachtingen zijn zeer hoog gespannen. In ieder geval een jonge Limousinstier die op 14 maanden ruim 750 kg weegt en aan de haak een S-karkas had kunnen hebben van circa 500kg! Zo kan ook een vleesveehouder blijven boeren. In die zin is Larkhill Instabraq met zekerheid grensverleggend voor het Limousinras en een duidelijk bewijs dat het Limousinras in staat is om een marktsegment te bedienen dat nog nooit eerder met Limousins is bediend.

 

We kunnen in ieder geval uit onze excursie concluderen dat de Limousinfokkerij in Engeland effectief wordt aangewend om luxueuze vleeskarkassen te fokken, met behoud van afkalfgemak, geboortegewicht en melk onder de koeien. Ook was het nut van de Limousin als kruising met andere rassen als het Belgisch Blauwe ras  een sprekend bewijs van de meerwaarde van het Limosuinras op afkalfgemak en geboortegewicht.