A Claeys & Cowporation Limousin herd in the fields of AlblasserdamThe National Bull Champions of Cowporation, Calypso & Ampertaine GigoloA tense moment at Carlisle!Cowporation Eclaire & Trueman Grazia, two beautiful Red Ladies of the Cowporation Elite HerdThe more Limousins the better the picture!Beautiful plates of Claragh FrancoTweeddale GodfatherAt Last, here I am at Carlisle!Hey! Don't put me down fourth place, I came here to win!A beautiful summer day with beautiful LimousinsPowerful ProdigeThe Claeys & Cowporation Show TeamIn the barns of CowporationCowporation show herdHenk & Rinus clearly flirting with Limousins!Big Boy Ange, our stockbull that was purchased by the noted Scotch breeder BurnbankBaling grass is a leasure job with our convenient combinationSquare on the plates!Claeys & Cowporation Red Ladies LimousinsThe Claeys & Cowporation National Show TeamBarney the champion bull whispererCowporation Red Ladies looking for a special biteThe national show preparation team of CowporationThe show herd of CowporationIncredible Ampertaine Gigolo, full of style, muscle and power!So much Limousin, so much a good view!Ampertaine HuntsmanA Claeys & Cowporation herd grazing in the pastures of AlblasserdamClaeys & Cowporation Prices National Championships

Een bijzonder jaar voor de bedrijfskeuring bij Claeys & Cowporation!

Laatst bijgewerkt: 6 March 2015 om 12:36 uur

Er zijn deze maand door het Stamboek 36 dieren gekeurd op de twee fokbedrijven van Claeys & Cowporation, die de jaarlijkse bedrijfskeuring vanaf dit jaar gezamenlijk uitvoeren. De uitslagen vielen bijzonder goed uit. Voor maar liefst 28 dieren bedroeg de score 85 punten of meer! Het gemiddelde van deze 28 dieren bedroeg 87 punten, en dat is een recordhoge score voor een dergelijk aantal dieren.

Keuringsrapport Claeys & Cowporation maart 2014

Er waren 4 dieren die de excellente status kregen, één koe met 91 punten en drie koeien met 90 punten. Verder waren er 4 koeien met 89 punten, twee met 88 en drie met 87 punten.

 

 

We willen voor u twee van deze toppers de revue laten passeren.

1. Duviene 3059

De hoogste score werd toegekend aan een zeer bijzondere koe Duviene 3059. Deze koe kreeg maar liefst 91 punten. Dat is een bijzondere hoge score die niet veel wordt toegekend, maar deze koe is het dubbel en dwars waard. Ze is prachtige geconformeerd en heeft bijzonder correct en elegant beenwerk. Wat bij Duviene op het eerste gezicht opvalt, is haar lengte met veel breedte op de schouders en in de rug, stijlvolle ribvorming en haar enorme volume met daarbij ook een zeer krachtige, volle voorhand. Ook heeft zij een lang en breed kruis, met prachtige rondingen en een zeer stijlvolle staartinplant. Ondanks dat zij nu ruim 6 jaar oud is beweegt zij soepel als een jonge dame. Interessant is ook wel dat een koe als Duviene meteen opvalt binnen een koppel van zo’n 30 koeien.

 

Duviene 3059 (excuses voor de presentatie, we werken aan een schone foto!)

De afstamming van Duviene is geheel in overeenstemming met haar keuringsuitslag. Uiteraard! Het moet immers ergens vandaan komen. Ze is een Adelaar x Harfondru. De stier Adelaar heeft vele mooie nakomelingen gefokt op Nederlands bodem. Adelaar is een Superieur en Superieur is een Ley en Ley is weer een Etonnant en Etonnant is een As de Pic. 

Ley (v. Etonnant)

Duviene ‘s vaders oorsprong is dus het neusje van de zalm uit de Franse stal van Bourbouloux, die al jarenlang het prototype mixte type fokt, met veel volume, bespiering en tevens goede moedereigenschappen met veel melk onder de koeien. Adelaars moeder was Patricia 3767 en die komt ook al uit een adellijk geslacht, want daar zit via Lamour en Gitan, de vermaarde Vainqueur 3838 achter. Vainqueur was een stier die op het gebied van conformatie, volume en bespiering de Franse Limousinfokkerij heeft getekend en staat aan de basis van de Engelse topfokkerij. Over deze Vainqueur kunt u in het boek van Roland Kleine uitgebreid lezen.

Van moederskant is Duviene een Harfondru. Zover ik het kon analyseren, is Harfondru een van de meest bijzondere, door Nederlanders uit Frankrijk geïmporteerde stieren geweest, want overal waar deze stier in voorkomt is wel iets bijzonders te zien aan de nakomelingen. Geen wonder, want toen ik zag wat er voor deze stier zit, werd ik er even stil van. Eddy Claeys heeft deze stier dan ook veel gebruikt, maar ik heb hem weleens horen zeggen dat hij wenste dat hij hem nog veel meer had gebruikt. Zo gaat dat nu eenmaal in de fokkerij, niet waar? Gewoon doorgaan en weer een nieuwe kampioen fokken! Back to business, want Harfondru 0216 is een zoon van Bouffon 1085 en komt uit de stal van de Franse topfokker Carlier. Harfondru is een volle broer van de legendarische Ecu, gefokt door Scea De Lavergny, gebruikt door Carlier en later met succes ook bij Pimpin gebruikt

 

Pedigree van de stier Ecu (bron: "Pedigree Cent Taureau Limousin"; ir. R. Kleine)

Bouffon 1085 is tevens een heel interessante stier omdat hij net als de Limousinheld Jobard 5444, een aantal generaties terug een paar keer op de legendarische stamstier Laureat ingeteeld is. Tevens is hij zowel van vaderskant (Volcan 0933 en Rayonnant 4483) als ook van moederskant (Ramoneur) ingeteeld op Obus (v. Elu), het voorgeslacht van de populaire Genial 2491 en Geant 0217, via de topstier Vaurien 4516. Allemaal vleeskanonnen met maat en topstieren die de basis hebben gelegd voor de Limousin topfokkerij. U kunt meer over deze stieren lezen in het boek van Roland Kleine.

Het duizelt u misschien wat, maar wat wel duidelijk is dat Duviene’s bloed volgepakt zit met strategische Limousintoppers uit het verleden. Interessant is nog te vermelden dat het stiertje Ian-Claeys 3318, die we verleden week via onze online veilingverkoop hebben verkocht een zoon was van deze zeer excellente Duviene koe. Inmiddels mogen we Henk Satter feliciteren als de nieuwe eigenaar van Ian-Claeys 3318!

 

Ian-Claeys 3318, verkocht op de online veiling van Claeys & Cowporation

Duviene is weer drachtig en hoopt binnen een paar maanden af te kalven van een Elephant-zoon, Grand-Duc. Elephant (Barthez 7162 x Imperial 0421) was een van onze eerste geïmporteerde Franse stieren, en daar is ook veel over te vertellen, maar dat bewaren we voor een volgende ronde!

 

2. Eclaire 3145

Als tweede koe bespreken we Eclaire 3145 (Bacchus x Superieur), die 90 punten toebedeelt kreeg. Op de laatst gehouden keuring wist zij nog als koe met kalf haar klassement te winnen, maar verder kwam zij niet meer aan bod en deed zij helaas ook niet mee aan de kampioenskeuring. Jammer, want deze koe zei misschien niet zoveel als haar humane omstanders, maar zij had waarschijnlijk toch graag meegedaan. Niettemin kreeg zij nu van Addy Moree toch erkenning tijdens de bedrijfskeuring en werd bekroond met de excellente status van 90 punten. Eclaire is een massieve koe, die opvalt met haar volume, breedte in de schouders, die zij doordraagt via de rug naar het kruis. Eclaire valt ook op door haar rastypische eigenschappen, waarvoor zij maar liefst 93 punten kreeg. Haar fraaie brede kop, enorme brede en gespierde bovenbouw, correct, fijn en fraai beenwerk en haar rondingen van de bil, bestempelt haar prototype Limousin eigenschappen, waarvan Addy Moree zo kernkrachtig kan zeggen: “Zoals we dat graag zien!”

Eclaire 3145

De afstamming van Eclaire is al even gewichtig als die van Duviene hierboven omschreven. Van vaderskant stamt zij uit de stal Villes es Bruyere van de Franse topfokker Jean-Pierre Quemard. Bacchus is een Neufzoon, en Neuf is een Cassis 8055, Cassis is een Ulysse 1518 en Ulysse is een Hortensia 4394 en dan uiteindelijk de bekende stamstier Cesar 1C08.

Neuf 4114

Een vermaard rijtje die allemaal stuk voor stuk indrukwekkende nakomelingen gefokt hebben. Van moederskant is Neuf een Haricot 3011, die voor veel groei en maat heeft gezorgd, Haricot 3011 was een Cesar 3854 (v. Urgent 0861), dus niet dezelfde Cesar (1C08) als hierboven genoemd.

Van moederskant is Eclaire ook een Superieur uit de stal van de Franse topfokker Bourbouloux en zijn achtergrond heb ik mijns inziens hierboven genoegzaam uit de doeken gedaan.

Eclaire heeft ook nog niet zolang geleden een zoon gespeend, Cowporation Ibis 0087 (Diapason x Bacchus).

Cowporation Ibis 0087, hier 7,5 maanden oud

De oplettende lezer merkt al meteen op dat Cowporation Ibis op slimme manier is ingeteeld op Haricot. De fraaie eigenschappen van zijn moeder heeft hij in ieder geval ook meegekregen. De nieuwe eigenaar van Cowporation Ibis is Har Smeets en die heeft hiermee weer een slimme koop gedaan. Veel succes Har en hopelijk horen we nog veel van de nakomelingen en zien we die terug op de jaarlijkse keuring. Eclaire staat nu op kalven van Ampertaine Foreman, wellicht de meest populaire KI stier van het moment in Engeland. Als u rietjes wilt kopen, we hebben er een beperkt aantal beschikbaar, dat kan op deze website op Semenshop.

  

Superstier Ampertaine Foreman op 2,5 jarige leeftijd  en op 15 maanden.

De groep Nederlandse fokkers die in februari 2012 getuige waren van de spraakmakende veiling op Carlisle, zullen zich nog levendig herinneren hoe dat er aan toeging. De duurste stier aller tijden, Dolcorsllwyn Fabio, ook wel Fabulous Fabio genoemd, werd in een superspannende afslagrace geveild voor maar liefst €169.000.

Dollcorsllwyn Fabio

Ook waren we getuige van de tweede geplaatste Ampertaine Foreman die voor €50.000 over de toonbank ging. Verreweg de meeste omstanders vonden dat juist Ampertaine Foreman eerste moest worden, maar dat besliste de jury anders. Echter is het later wel uitgekomen dat Ampertaine Foreman de voorkeur had, want zijn rietjes gaan als zoete broodjes over de toonbank en die van Dolcorsllwyn Fabio worden nauwelijks verkocht. Ik heb zelf een aantal nakomelingen gezien van zowel de een als de ander, maar al zijn de nakomelingen van Dolcorsllwyn Fabio correct, ze halen het bij lange na niet bij de super-de-luxe nakomelingen van Ampertaine Foreman. Een en al shape, bespiering, lengte en kg’s! Voor belangstellenden hebben we nog een aantal rietjes van Ampertaine Foreman in onze semenshop te koop en hebben er ook koeien van drachtig, waaronder Eclaire die we nu hierboven hebben besproken.