A beautiful summer day with beautiful LimousinsClaeys & Cowporation Red Ladies LimousinsThe more Limousins the better the picture!Cowporation Eclaire & Trueman Grazia, two beautiful Red Ladies of the Cowporation Elite HerdClaeys & Cowporation Prices National ChampionshipsHey! Don't put me down fourth place, I came here to win!Ampertaine HuntsmanSquare on the plates!Henk & Rinus clearly flirting with Limousins!So much Limousin, so much a good view!The Claeys & Cowporation National Show TeamThe show herd of CowporationIn the barns of CowporationA Claeys & Cowporation herd grazing in the pastures of AlblasserdamA Claeys & Cowporation Limousin herd in the fields of AlblasserdamAt Last, here I am at Carlisle!The Claeys & Cowporation Show TeamA tense moment at Carlisle!The National Bull Champions of Cowporation, Calypso & Ampertaine GigoloPowerful ProdigeBarney the champion bull whispererBaling grass is a leasure job with our convenient combinationBig Boy Ange, our stockbull that was purchased by the noted Scotch breeder BurnbankCowporation show herdBeautiful plates of Claragh FrancoCowporation Red Ladies looking for a special biteThe national show preparation team of CowporationTweeddale GodfatherIncredible Ampertaine Gigolo, full of style, muscle and power!

Superieure rundvleesproductie van de Limousin door middel van gen-analyse!

Laatst bijgewerkt: 6 March 2015 om 11:36 uur

Superieure rundvleesproductie gelokaliseerd door middel van genanalyse.


Onderzoekers van de Adelaide University in Australië hebben een gen ontdekt dat het gewicht van luxe vleessnitten in het karkas laat stijgen met maar liefst 19% en de totale opbrengst van rundvlees met 7%. Het gen dat F94L genoemd wordt is een modificatie van het myostatine gen en is aangetoond bij een groot aantal onderzochte Limousin dieren, maar kwam daarentegen in zeer lage frequenties voor binnen andere rassen.


Adelaide University teamleider, Dr Wayne Pitchford, toonde aan dat het onderzoek zeer spannende resultaten lijkt te bevatten, waarbij het gen een verhoging van maar liefst 19 procent veroorzaakt van de luxe vleessnitten in het karkas. "Dieren met twee kopieën van het gen verbruiken dezelfde hoeveelheid voer als dieren met geen kopieën van het gen, zodat ze veel efficiënter zijn in het produceren van vlees", zei hij. Dr Pitchford verklaart verder dat het gen ook de malsheid verhoogt. "Het gebruik van de dwarskrachttest in het laboratorium met vlees van dieren met twee kopieën van het F94L gen vereiste 11 procent minder kracht om een ronde spier te snijden dan van dieren met geen kopieën van het gen. "De hoeveelheid kracht die vereist werd om de lendespier van dieren met twee kopieën van het gen te snijden was zes procent minder dan de kracht om de lendespier te snijden van dieren zonder kopieën van het gen.
"De F94L gen veroorzaakt ook een 20 procent reductie in intramusculair vet en een 30 procent reductie in dekvet dat resulteert in gezonder rundvlees en hogere opbrengsten voor de detailhandel", zei Dr Pitchford.


Uit testen is gebleken dat de frequentie van het gen in raszuivere Limousins voor 98,3 procent aanwezig is, wat betekent dat bijna alle rasechte Limousins  twee kopieën dragen van het F94L gen. Van de 15 andere rassen die zijn getest in het onderzoek, een steekproef uitgevoerd op basis van 1081 stuks vee, was het F94L gen alleen in zeer lage frequenties aanwezig. De naast hoogste frequentie dat is geregistreerd in een ras was slechts 3%.

Dr. Diane Vankan van de Universiteit van Queensland, die deze bevindingen bij de International Society of Animal Genetics (ISAG) presenteerde tijdens een conferentie in Nederland in mei van dit jaar, kwam tot de conclusie dat, "het voordelige F94L gen bijna uitsluitend gevonden wordt binnen het Limousin ras."

Zeer belangrijk te weten is ook dat het onderzoek met name ook vaststelt stelt dat het F94L gen niet dezelfde wijziging veroorzaakt als het myostatine-gen dat dubbele bespiering veroorzaakt bij rassen zoals bij het Belgisch Blauwe ras. Het onderzoek van de Universiteit van Adelaide toonde verder aan dat de F94L variatie van het myostatine-gen geen schadelijke effecten op het geboortegewicht heeft en dat dieren daardoor niet meer moeite met afkalven hebben.

Chief Executive van het British Limousin Cattle Society, Iain Kerr, zegt dat de ontdekking van het gen dat het Limousin ras een unieke vermogen geeft om hogere opbrengsten van mager rundvlees te produceren, zeer spannend en baanbrekend nieuws is. "Dit onderzoek is zeer welkom voor alle commerciële producenten van rundvlees die gericht zijn op het maximaliseren van efficiëntie en prestaties ten opzichte van de productiekosten," zei hij en hij voegde eraan toe dat een commerciële test voor het F94L gen nu beschikbaar is in het Verenigd Koninkrijk via Igenity.

Resultaten van de Universiteit van Adelaide onderzoek naar de F94L gen zijn gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Animal Genetics en Meat Science.

Informatiebron: BLCS UK