The National Bull Champions of Cowporation, Calypso & Ampertaine GigoloBaling grass is a leasure job with our convenient combinationA beautiful summer day with beautiful LimousinsThe Claeys & Cowporation National Show TeamThe national show preparation team of CowporationBig Boy Ange, our stockbull that was purchased by the noted Scotch breeder BurnbankCowporation Eclaire & Trueman Grazia, two beautiful Red Ladies of the Cowporation Elite HerdA Claeys & Cowporation herd grazing in the pastures of AlblasserdamThe more Limousins the better the picture!Tweeddale GodfatherThe show herd of CowporationCowporation show herdAmpertaine HuntsmanSquare on the plates!Barney the champion bull whispererPowerful ProdigeClaeys & Cowporation Prices National ChampionshipsA tense moment at Carlisle!A Claeys & Cowporation Limousin herd in the fields of AlblasserdamAt Last, here I am at Carlisle!So much Limousin, so much a good view!Claeys & Cowporation Red Ladies LimousinsIn the barns of CowporationHey! Don't put me down fourth place, I came here to win!Henk & Rinus clearly flirting with Limousins!Cowporation Red Ladies looking for a special biteThe Claeys & Cowporation Show TeamBeautiful plates of Claragh FrancoIncredible Ampertaine Gigolo, full of style, muscle and power!

Limousin het grootste vleesras in het Verenigd Koninkrijk

Laatst bijgewerkt: 6 March 2015 om 11:36 uur

Het Limousin vleesras is weer de grootste in Engeland

Ook in 2013 is de Limousin het grootste ras in UK. Als je bedenkt dat maar liefst circa 65% van alle kalveren, over alle rassen, die in Groot Brittanië worden geboren van een Limousinstier is, dan zal het niemand verwonderen dat de Limousin ook zelf met het predicaat grootste ras is bekroond.

In de UK weten ook de melkveehouders dat geen kruising meer lucratief is dan die van de Limousin. Het afkalven gaat gemakkelijk en de kalfjes brengen in de handel het meest op (circa 395 pond (€475). Dan is het sommetje gauw gemaakt. In Nederland is dit anders. Maar dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat de Limousin onvoldoende wordt gepositioneerd en gepromoot. Als melkveehouders wisten welke kwaliteit deze kalveren gaven en hoe deze kalveren in trek zijn bij afmesters, dan had het er in Nederland zeker anders uitgezien.

 

In Nederland wordt met name het Belgisch Blauw ras gebruikt. Als je alles met elkaar en bijelkaar optelt, dan zou snel evident zijn dat de Limousin beter en natuurlijker presteert dan sommige andere rassen.

 

Hierbij een paar punten waarmee het Limousin Stamboek in Nederland volgens Cowporation grote successen met het Limousinras zou kunnen boeken:

1. Het Limousin Stamboek in Nederland (LSN) zou eventueel in samenwerking met Engeland en Frankrijk) actiever kunnen zijn in het initiëren van promotie, positionering en commercie en succesverhalen over de Limousin. Indien deze activiteiten zouden worden geïnitieerd, zouden de Nederlandse Limousinfokkers een belangrijk wapen hebben in de concurrentiestrijd tegen de andere vleesrassen en zouden de Limousinfokkers op lucratieve wijze hun Limousinvee in Nederland en daarbuiten kunnen vermarkten.

2. Volgens Cowporation zou de LSN op keuringen en schriftelijke publicaties juist openlijk de ontwikkeling van bevleesde Limousins moeten bevorderen, zonder de gunstige ontwikkeling van de " F94L Profitgen" in het Limousinras tegen te houden. Cowporation: Let op dat het F94L Profitgen niet het ongewenste dikbilgen is waardoor het afkalven wordt gecompliceerd. Het F94L profitgen is het grote voordeel van het Limousinras boven andere rassen en wordt haast uitsluitend in het Limousinras aangetroffen. Het F94L Profitgen behoudt het makkelijk afkalven van de Limousin, maar stimuleert extra luxueuze bevleesdheid en vroegrijpheid.

3. Dat kalveren van het Limousinras niet "aan de melk" zouden willen na geboorte is een legende, die pertinent niet klopt. Het Limousinras heeft weliswaar veel eigenschappen van het oorspronkelijke rundvee, maar het probleem ontstaat met name wanneer Limousinkalveren de eerste dagen onder de moeder worden gelaten. De moedereigenschappen van het Limousinras zijn erg sterk, waardoor het kalf snel aan de spenen went en moeilijk anders meer wil drinken.

bron grafiek: BLCS Studbook 2013